BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
Борисов с последно предупреждение към Трайков Vote_lcap25/5Борисов с последно предупреждение към Трайков Voting_bar  (5/5)
06042011
Борисов с последно предупреждение към Трайков 460x354

Министър-председателят Бойко Борисов отправи последно предупреждение към министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след скандала с АЕЦ „Белене”.

Той уточни още, че изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов не е уволнен по настояване на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков.

Борисов посочи, че е възложил на Дянков пряко да отговаря за две неща – подписването на контракта с консултанта и съответно довеждането докрай на ситуацията. Под „докрай” премиерът имал предвид или отиване на съд, или започване на строителство на АЕЦ „Белене”.

По-рано министър-председателят призова политическото говорене по темата за централата да бъде прекратено.

"По линия на субординацията в правителството премиерът възлага на вицепремиера си, той на ресорния министър, съответно на агенцията. Ако се окаже, че Първанов не е уведомявал министъра си, аз ще подкрепя неговата оставка. Защото дори вицепремиерът да му е възлагал, той е длъжен по надлежен ред да си уведомява министъра. И повтарям, това е разговор, който е го водим ние тримата, когато си дойде Дянков. Снощи го водихме, но не можаха да стигнат до разбирателство”, казва премиерът.

Според премиера, не е нужно да се дават разнопосочни сигнали и „да се налива в мелницата” на тези, които считат, че е направено нещо, различно от това, което досега е договорено.

„Напротив, първи в Европа направихме стрес тестовете на нашите реактори в АЕЦ "Козлодуй". Нееднозначно и повтарям не политическо, а експертно е решението за седми реактор в "Козлодуй" - да или не. Съвсем различно и експертно, и затова ние наемаме консултант, който към момента е най-добрият в света в тази област, който да ни каже финансово-икономически проектът "Белене" изгоден или неизгоден. Искам да махна политическото говорене по тази тема", заявява премиерът.
По думите му изказвания от типа "Ние не сме против атомната централа, ама искаме да не е там, а да е на друго място" е връщане с години назад и възможност други държави да ни изпреварят.

"Да, ние можем да правим и седми реактор паралелно с това, което правим в момента. Освен това, темата за цената, никога не е отпадала. В едно предаване аз казах, че вече на стотния път, който са ме питали, че всъщност цената няма значение по простата причина, че в преговорите ни за цената ние включваме и консултант, който ще набира капитал, ще търси инвеститори или няма да намери, ще преговаря", допълни министър-председателят.
Share this post on:diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Comments

No Comment.

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите