BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
Уволненият шеф на НЕК: Бях бушонът и при подписване, и при неподписване Vote_lcap25/5Уволненият шеф на НЕК: Бях бушонът и при подписване, и при неподписване Voting_bar  (5/5)
06042011
Крайният вариант на текста на подписаното вчера споразумение за АЕЦ „Белене” е одобрен от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. Това каза уволненият изпълнителен директор на НЕК ЕАД Красимир Първанов на извънредна среща с журналисти.

Красимир Първанов съобщи още, че министър Трайчо Трайков е бил уведомяван за всяка дума от споразумението с писма през електронната поща, но той така и не получил изрично съгласие или забрана да подписва. За текста и на меморандума, и на споразумение 12, от вицепремиера Симеон Дянков има „да”, каза Първанов. Той уточни, че с подписаните документи няма текст, с който страната ни се задължава да сключи обвързващ договор с фиксирана цена до юни 2011 година.

„Видях как за един ден можеш да станеш един от най-големите престъпници в България. В думите на министър Трайков няма и грам истина, защото от тези документи, които подписахме, НЕК не се обвързва с абсолютно нищо от това, което беше преди подписването на споразумение”, каза Красимир Първанов след заседанието на Министерския съвет.

Той призова министър Трайчо Трайков да отговори какво щеше да се случи с НЕК и държавата, ако нямахме подписано споразумение. Руската страна в официални писма е предупредила НЕК, че е готова чрез арбитража в Париж да предяви претенции за 980 милиона евро.

„И в двата случая щях да бъда уволнен. В този случай Първанов беше бушонът - и при подписване, и при неподписване... Защо в края на преговорите НЕК остана сам. Къде са експертите от министерството, зам.-министрите? Питам къде е писменият мандат от министъра с ясната цел какво залага да завършим в тези преговори ", каза Красимир Първанов.

Той обясни, че с подписания меморандум за разбирателство, с който започва преглед на безопасността на проекта във връзка със случилото се в Япония и новите изисквания на ЕС относно ядрена експлоатация, е указан тримесечен срок, в който ще се извърши пълен преглед и ще се приравни проектът към най-новите изисквания, които очакваме да бъдат представени от ЕС.

Вторият подписан документ е Споразумение 12. Това е петото поред споразумение за удължаване на срока на действие на постоянния договор от 2006 г.

Към този момент Първанов още не е освободен от борда на директорите на Българския енергиен холдинг и продължава да се води директор на НЕК.
Share this post on:diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Comments

No Comment.

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите