BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
Спират парното в София от понеделник  Vote_lcap25/5Спират парното в София от понеделник  Voting_bar  (5/5)
14042011
Парното в София спира от понеделник заради очакваното вдигане на температурите. Топлото време е свалило и сметките за март, които ще бъдат средно с 15% по-ниски от предходните месеци.

Ще има ли промяна на цената от новия сезон?

Към този момент, въпреки повишените цени на природния газ, Топлофикация София не възнамерява да вдига цените на топлото за следващия сезон. Това обаче винаги може да се промени, ако суровината се вдигне много рязко и съществено. Преди няколко дни от ДКЕВР заговориха дори за намаление на цените, но и това няма да се случи, категорични са от Топлофикация.

Иначе добрата новина наистина са по-евтините сметки за март - с 15 на сто като 85% от абонатите ще получат сметки под 150 лева.

Също Топлофикация е повишила събираемостта на сметките за миналата година със 7% като дружеството очаква до края на годината повече от 60% от столичани да са изчистили задълженията си, а загубите в дружеството да паднат под 18 милиона лева.

Като опит за финансово стабилизиране и печалби може да се приеме и обявеното днес намерение на дружеството да предлага услугата топлинно счетоводство.

Това обаче предизвика доста спорове сред другите фирми

По предтекст, че столичани масово се оплакват от топлинните счетоводители, Топлофикация София влиза на пазара за дяловото рапределение. Данните им показват, че 70% от жалбите са срещу фирмите за отчитане.

"Само в останалите 30% хората се жалват от нормативната уредба или от конкретни технически проблеми в самата абонатна станция или в сградната инсталация", посочи Стоян Цветанов, директор на Топлофикация София.

Данните на самите топлинни счетоводители са коренно различни - жалбите срещу тях били под 1%. Фирмите изведнъж попаднаха в странна ситуация - до днес бяха партньори на Топлофикация, а вече ще бъдат и конкуренти.

"Ако наистина ще развиват тази дейност, надявам се да няма конфликт на интереси, т.е. да не се стигне дотам, че ние да бъдем потърпевши", коментира Милена Стоянова, дружество за топлинно счетоводство.

Според Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители" , те трябва да бъдат или партньори, или конкуренти - не и двете. Но за потребителите е добре да има повече избор.

Още не е ясно кога точно Топлофикация ще стане технически готова. Ясно е обаче, че дружеството тръгва да предлага новата услуга няколко месеца преди задължителната смяна на уредите за топлинно отчитане за повечето клиенти.

Топлофикация ще иска затвор за крадците на топло

Дружеството наистина планира нормативни промени, които да инкриминират кражбата от парното. Според тях именно на източването на топлото се дължат разминаванията в сметките и ощетените абонати. Как обаче ще се хващат и съдят крадците не е ясно.

Миналата година за неплатени задължения в съда са заведени 12 000 дела, а първите 3 месеца на тази година делата са 3500. В 97% от случаите Топлофикация печели. За да не се увеличават делата дружеството вече предлага схема за разсрочено плащане - абонатът покрива 30% от дължимата сума веднага, а след това се договаря с топлофикация как да бъдат върнати останалите пари.
Share this post on:diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Comments

No Comment.

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите