BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
Купувачът на “Кремиковци” още не е превел парите по сделката Vote_lcap25/5Купувачът на “Кремиковци” още не е превел парите по сделката Voting_bar  (5/5)
14042011
Повече от 24 часа след като металургичният комбинат “Кремиковци” се сдоби с купувач, парите по сделката все още не са преведени, съобщи синдикът на дружеството. Втори ден и новият собственик на гиганта -

26-годишният Лъчезар Варнаджиев, запазва мълчание

Екип на bTV тръгна по следите на най-новия български мултимилионер. Банката, за която се смяташе, че е финансирала изцяло покупката на комбината, всъщност е отпуснала само част от парите. От Първа инвестиционна банка заявиха, че кредитът, който са дали на “Ел Трейд Къмпани”, е 59 милиона евро. Платената цена обаче е значително по-голяма - 316 милиона лева. Откъде са парите, никой не знае, дори и най-близките хора на Варнаджиев.

Всички роднини и познати на 26-годишния нов собственик на "Кремиковци" научили за неговия бизнес успех от телевизията. Родителите на младежа от град Белене дори не подозирали, че той изобщо се занимава с бизнес.

Лъчезар не се е прибирал вкъщи от две седмици,

а дядо му Павел изпаднал в шок, когато научил от телевизията, че от скромно момче на заплата внукът му Лъчо рязко е станал голям бизнесмен. Възрастният мъж твърди, че младежът няма пари, за да купи цял комбинат.

Родителите на Варнаджиев наскоро са напуснали Белене и са се преместили в наследствен апартамент в Русе. Брат му живее в Америка от пет години.

Новият собственик на “Кремиковци” е проектант по професия, но вече се учи как да управлява голям бизнес. Лъчезар се е записал като студент по икономика в Свищов.

Сега между 12 и 13 хиляди работници разчитат, че ще получат своите заплати след приключването на сделката. Общата сума, която се дължи само за възнаграждения, е около 56 милиона лева по данни на синдикатите. Пари да взимат имат и над 7000 кредитори.

Засега синдикът на "Кремиковци" няма притеснения,

че парите за сделката няма да пристигнат по сметките на комбината навреме. Въпреки че до края на днешния ден сумата не е била преведена, от комбината признават, че никой не е очаквал това да стане така бързо.

Според банката, финансирала частично покупката, с отпускането на кредит от 59 милиона евро, рискът е приемлив. Анализът на експертите показал, че кредитът е достатъчно обезпечен.

В същото време се оказа, че на адреса, на който е регистрирана компанията купувач “Ел Трейд Къмпани” на столичната улица “Перник” 120 офис на фирмата няма. Хората, които живеят тук не са виждали представители на тази фирма в блока.

На този адрес обаче е регистрирана още една компания “Надин Н”

Тя е свързана с една от най-големите групи за търговия със скрап и метали у нас - "Надин". От там обясниха, че са били само консултанти по сделката и повече подробности ще дадат официално, едва когато продажбата бъде финализирана.

В района на комбината пък новината за новия собственик е тема номер едно. Малкото работещи служители, които по данни на синдикатите са едва около 900 души, в момента са обнадеждени, че най-сетне ще получат чаканите с месеци заплати:

Жителите на съседните квартали пък са притеснени от възможността комбината да заработи отново. Мръсотията от работещия металургичен гигант не им липсват изобщо.

Каква ще бъде съдбата на комбината тепърва предстои да стане ясно

Комбинатът разполага с доста земи, които също ще бъдат продадени на търг. Има и жилища, и общежития, които не са продадени - за тях също ще се търси купувач.

Освен това, в складовете на предприятието има въжета, тръби и още вещи, които могат да бъдат изтъргувани. Когато тези активи намерят своя собственик, средствата от тях ще отидат за погасяване на вземанията на кредиторите на комбината.

С парите, които се чакат от сегашната сделка - 316 милиона лева, няма да могат да се покрият всички задължения на “Кремиковци”, които са около 2 милиарда.
Share this post on:diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Comments

No Comment.

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите