BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
Работодателите съгласни да се повиши минималната заплата Vote_lcap25/5Работодателите съгласни да се повиши минималната заплата Voting_bar  (5/5)
01052011
16 процента от работодателите у нас ще увеличат заплатите през тази година. Скокът ще е с между 5 и 13 процента, обявиха от Българската стопанска камара след допитване до 430 работодатели. Освен това изненадващо работодателите се съгласиха да скочи минималната работна заплата, което на практика обръща преговорите между социалните партньори.

Досега, социалният министър и синдикатите се обявяваха "за" увеличението на минималната работна заплата. А "против" бяха работодателите и финансовият министър. Сега обаче бизнесът сменя позицията си и е готов за скок на заплатата.

"Няма как да няма съгласие за актуализация. Аз мисля, че тук по-скоро стои въпроса от кога да стане това. И нашият управителен съвет реши, че това трябва да стане от началото на следващата година", заяви Димитър Бранков от стопанската камара.

В момента минималната заплата от 240 лева представлява около 37 процента от средната за страната. Работодателите предлагат от началото на 2012 година тя да бъде 40 процента от средната, което означава да скочи на 270 лева - точно толкова, колкото предлага социалното министерство.

Ако това се случи, от догодина ще скочат редица плащания, обвързани с размера на заплатата, например потребителската такса за преглед

при лекар. Работодателите смятат, че е редно увеличението да е в пакет и заедно със заплатата да скочат и минималната и социалната пенсия например.

Що се отнася до увеличението на заплатите в частния сектор, все още страните не са постигнали съгласие. Работодателите са категорични, че всяка фирма сама трябва да си решава с колко да вдига заплатите. Според проучаване едва 16 процента от предприятията имат такава възможност, като те са основно в машиностроенето и секторите, свързани с експорт.

Половината от работодателите ще запазят размера на възнагражденията за тази година, а 34% все още обмислят решението си.

Пред bTV социалният министър Тотю Младенов коментира, че е удовлетворен от решението на работодателите за увеличение на минималната заплата. По думите му сближаването на позициите по този ключов проблем е добра база за започване на преговори в съвета за тристранно сътрудничество.
Share this post on:diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Comments

No Comment.

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите