BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
Нова система следи за водачи без Гражданска отговорност Vote_lcap25/5Нова система следи за водачи без Гражданска отговорност Voting_bar  (5/5)
07052011
Новата информационна система, която ще засича автомобилите без задължителната Гражданска отговорност, ще заработи от юли. Чрез нея КАТ по-лесно ще спира нарушителите от движение. Това ще намали броя на обезщетенията, плащани на пострадали при катастрофи, при които полицата е липсвала.

Само за миналата година Гаранционният фонд е платил такива за над 5,5 милиона лева - пари, плащани от добросъвестните шофьори.

Покритието на Гражданската отговорност у нас сега е на 74% от автомобилите при положение, че Европейският сйъюз изисква 90%. На новата системата се разчита обхватът на полицата отново да бъде вдигнат.

Очакванията са Гражданската отговорност да поевтинее.

По-строгият контрол означава повече застраховки, което от една страна това означава повече пари в Гаранционния фонд, а от друга - по-малко обезщетения. На края на това равенство стои по-ниската цена на застраховката. Стига се обаче и до абсурди.

Една застраховка от 200 лева например може да се превърне в милиони левове обезщетение. През април миналата година млад българин катастрофира в Гърция. Стоян Христов няма книжка, няма и Гражданска отговорност. В колата освен него има още четирима души. Стоян оцелява, а другите загиват, включително и майката на шофьора.

Сега срещу него има 22 претенции за над 1,7 милиона евро.

Включително и от бащата и сестрите на неправоспособния водач. Цялото му семейство в момента работи в Гърция. Екип на bTV откри роднини на един от загиналите в бургаския квартал Горно Езерово. Те чакат обезщетения с нетърпение, но не знаят какви.

Делото в момента се води в гръцки съд. Гаранционният фонд ще трябва да плати, а после да си търси парите от виновния бургазлия. Само за миналата година случаите като този са 1500.

Очаква се на по-късен етап да се въведе възможност проверката за Гражданска отговорност да става чрез СМС. Така полицай, спрял даден автомобил, ще може за секунди да провери дали пред него стои нарушител.

Към момента от 400 до 600 лв. е глобата за граждани, управляващи моторно превозно средство без Гражданска отговорност.

За юридически лица тя е от 2 000 до 5 000 лв. При повторно нарушение санкцията скача за граждани до 2 000 лв., а за фирми - до 10 000 лв. За липсата на стикер се налага глоба от 50 лв. Ако не носи със себе си полицата за Гражданска отговорност, водачът е заплашен да плати още 10 лв. при проверка на пътя.
Share this post on:diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Comments

No Comment.

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите