BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
Любен Дилов за матурите: Бисерите не ме дразнят, те са проява на мислене Vote_lcap25/5Любен Дилов за матурите: Бисерите не ме дразнят, те са проява на мислене Voting_bar  (5/5)
13062011
Любен Дилов за матурите: Бисерите не ме дразнят, те са проява на мислене 881734157_460

Стихотворението "Книгите" на Далчев е изпитание за учениците. Това е един изключително драматичен автор, който е малко неразбираем за нашето време, заяви в студиото на "Тази сутрин" Любен Дилов. Според него ако някой трябва да бъде обвиняван за разминаването между интерпретация и възприятие, това са учителите, които е трябвало да преведат на децата какво казва Далчев, защо го казва, както и да намерят модерните еквиваленти на творчеството му.

"Трябва да поздравим учениците, защото са искрени – те казват каквото мислят, вместо да зазубрят изречения, казани от преподавателите. А първата задача на образованието е да ги накара да мислят", смята Дилов. "Всяко поколение казва вечни истини, но ги казва на езика на съвремието".

Според Любен Дилов Далчев е най-трудното нещо, което можеше да им се падне. "Бисерите не ме дразнят, защото все пак те са проява на мислене".

По думите на Любен Дилов в момента расте поколение, което не се притеснява да се изправи и дори и най-голямата глупост да я заяви откровено. "Тук трябва да поздравим учителите, които са се справили с най-важното нещо, а именно да произведат свободни личности. Остава обаче тези личности да бъдат образовани. Това е усилие на цялото общество. Грамотността е изключително важна", категоричен е Дилов.

"Англосаксонската система е формирана предимно върху писането на есета. Там никога такива бисери няма да бъдат развявани по такъв начин като тук, а само като пример за това, че човекът мисли. Така децата имат свободата да се изразят, дори и да е с грешки", смята още Любен Дилов.
Share this post on:diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Comments

No Comment.

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите