BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
Преврат в либийското посолство. Консулът - персона нон грата Vote_lcap25/5Преврат в либийското посолство. Консулът - персона нон грата Voting_bar  (5/5)
25072011
Преврат в либийското посолство. Консулът - персона нон грата 114988343_460

Преврат в либийското посолство в София. Група, водена от генералния консул на страната Ибрахим Елфуерес, свали символите на режима на Муамар Кадафи и развя знамето на революцията.

В същото време българското Министерство на външните работи обяви разбунтувалия се консул за персона нон грата и му даде 24-часов срок да напусне страната.

Нашият репортер Светослав Иванов стана свидетел на случващото се пред посолството. По думите му там се е разиграл истински трилър.

Свален е флагът на Либия, изпочупени са портрети на Муамар Кадафи

В 09:05 часа сутринта над либийското посолство все още се вееше зеленото знаме. Малко след 10:00 часа над сградата вече се издигаше флагът на революцията.

Половин година след началото на събитията в Либия генералният консул у нас реши да премине на страната на опозицията, заплашен, че ще бъде изгонен от България заради прекалена привързаност към Кадафи в началото на тази революция, която днес реши да подкрепя.

Докато консулът и няколко души влязоха в схватка с десетките портрети на Кадафи, от Министерството на външните работи се върна временно управляващият на посолството. Разбунтувалите се негови подчинени поискаха да стъпи с обувките си върху зеления флаг, за да докаже, че е на тяхна страна. Мохамад Ас Сарир обаче отказа.

След краткия спаринг между про- и анти - революцията несъгласните с преврата запазиха мълчание и бяха изолирани в отделна стая.

Консулът е знаел, че трябва да напусне България

Според родни дипломати много преди да се обяви за опозиционер, консулът е знаел, "че трябва да напусне страната до 24 часа" заради дейност, "неспецифична за един дипломат".

"С оглед изясняване на ситуацията кой кой е в либийското посолство, решихме да суспендираме връзките си до изясняване на положението там", обясни министър Николай Младенов.

ДАНС стои зад изгонването на консула

По информация на bTV зад изгонването на либийския дипломат седи ДАНС, а самият той си е купил доброволно билет за самолет преди повече от седмица.

Защо минава на страната на опозицията?

Първоначално Ибрахим Елфуерес реши да се откаже от режима с аматьорско видеообръщение, което пристигна в редакцията на bTV. В него той не отговаряше на редица въпроси, което наложи и срещата ни.

"Нещата в Либия вече не са приемливи и аз трябва да взема страната на бунтовниците", заяви консулът. По думите му той взима това решение едва сега, защото голяма част от семейството му се намира в Триполи и едва сега е удобен момент.

Консулът споделя, че е дошъл тук заради сина си, който има тежък здравословен проблем и се нуждае от медицински грижи, които можел да получи у нас. Това, което не казва е, че има роднинска връзка с шефа на либийското разузнаване Абдула ал Сануси. Твърди, че не е направил нищо лошо и ако бъде изгонен от България, ще попадне в безизходица.

"Ако се върна в Триполи, има две възможности - или ще ми дадат един "Калашников", за да тръгна да се бия с бунтовниците, или ще ме ликвидират", смята Елфуерес.

По информация на bTV либиецът е получил уверенията на българската държава, че болният му син има право да продължи лечението си у нас. Той обаче трябва да напусне страната до 10:00 часа утре.

Превратите в либийските посолства по света започнаха още през февруари. От режима на Муамар Кадафи се отказаха дипломатите в Съединените щати, Индия, Малайзия и в ООН. Редица държави като Испания и Великобритания пък изгониха официалните представители на Триполи заради верността им към режима.
Share this post on:diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Comments

No Comment.

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите