BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
Борсите се сринаха - къде е България? Vote_lcap25/5Борсите се сринаха - къде е България? Voting_bar  (5/5)
06082011
Борсите се сринаха - къде е България? 748298654_460

Бурята на световните борси засегна и нашата, колкото и малка да е тя. Водещият индекс на българската борса СОФИКС сутринта се понижи с около четири и половина процента, но до края на сесията ранния следобед успя да навакса и борсовият петъчен ден приключи със спад от малко над два процента.

Със спада на цените на търгуваните акции въобще цялата тази седмица СОФИКС се понижи до нива около 390 пункта и се върна на ситуацията от началото на годината.

За инвеститорите, чиито акции се сринах днес, това не са добри новини. Но пък за всички онези, които зареждат автомобилите си с гориво, тези събитията дават известен оптимизъм, че бензиностанциите вече свалят цените, а не ги качват.

Каква е връзката спад на борсата – цени на горивото?

Борсовият крах на международните пазари обезцени петрола чувствително. Според финансовия анализатор и мениджър на инвестиционен фонд у нас Александър Николов това би трябвало да се отрази и на цените на горивата в България. До момента обаче бензинът е поевтинял едва с няколко стотинки.

„От април досега петролът е с 25% по-евтин, докато цените на бензините у нас са съвсем близо до върха си. И очевидно няма такава корелация. И всъщност това като последица за нашата икономика би трябвало да е един благоприятен ефект от по-ниските цени на петрола”, обяснява той.

През януари петролът беше около 100 долара. Днес е малко по-скъп, но според експертите цените на горивата у нас си остават неприлично високи, ако се сравняват с цените на петрола на борсите.
Единственият печеливш от тази ситуация е финансовият министър, който е пряко заинтересован цените на горивата да са скъпи, за да има повече приходи в бюджета от налозите.

На Българската фондова борса, въпреки лошите новини от чужбина, брокерите все пак останаха видимо спокойни. Според тях паника у нас няма.

„Със сигурност това, че по време на сесията се появиха купувачи, които подкрепиха акциите, е позитивно и това ни дава основание да не определяме ситуацията на борсата като паника засега”, смята Димитър Георгиев.

За 60 компании борсовата седмица все пак завърши с понижение на цените на акциите. Книжата на едва десет дружества се търгуваха без изменение. Брокерите се надяват следващата седмица пазарът все пак да опита да се възстанови.
Share this post on:diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Comments

No Comment.

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите