BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
Телефон 112 - неефективен в бедствието Vote_lcap25/5Телефон 112 - неефективен в бедствието Voting_bar  (5/5)
09012012
Телефон 112 - неефективен в бедствието 576394923_460

Поредни проблеми със спешен телефон 112 - десетки зрители ни сигнализираха, че в кризисната ситуация през почивните дни не са могли да се свържат с националния телефон.

Централата на Телефон 112 се намира в сградата на Гражданска защита в квартал "Дианабад". Директорът Стоян Граматиков отказа да пусне екипа на bTV в КОЛ центъра с обяснението, че служителите вече са много стресирани от камери.

Не по-малко стресирани са обаче и хилядите, които нямат друга алтернатива, освен струващия на българския данъкоплатец десетки милиони лева спешен телефон 112, който според много наши зрители не е работил точно, когато ситуацията в страната беше най-напечена.

Историята и комуникационните проблеми на един потърпевш:

Кристина Терзийска решила да изкара почивните дни с приятели в района на Боровец. Но в неделя сутрин с изненада установили, че нито ще могат отидат на ски, нито да се приберат. Паднали дървета блокирали пътя.

„От 9-9:30 ч. започнахме да звъним на 112, но съответно никой не вдигаше, даваше свободно, но никой не вдигаше. Впоследствие решихме да звъннем и на полицията, и на пожарната на тези телефони, които са от едно време - отново никой не вдигаше”, разказа Кристина Терзийска.

Опитите за свързване с телефона за спешни случаи започнали още от през нощта. Управителят на комплекса, в който отседнали Кристина и компанията й, видял падналите дървета преди полунощ. Бедстващите младежи се свързали с близки и приятели и с bTV, и така сигналът стига до началника на местната пожарна.

„Човекът се свърза с нас и се оказа, че те самите не са знаели за това, че има нападали дървета по пътя и през цялото време поддържаха връзка и искаха от нас информация къде има препятствия. И реагираха страшно бързо”, каза Терзийска.

Вчера от Национален център 112 обясниха, че проблеми със свързването с горещия телефон е имало на много места, но те са били, цитирам "комуникационни". Тоест в мрежата на мобилните оператори.

Според Калина Терзийска обаче се оказва, че ние имаме един номер за бързо реагиране, който е неефективен. След преживяното премеждие остава горчивият вкус не от зимата, а от недостатъчната оперативност на компетентните институции, обобщи потърпевшата.

Вчера ви разказахме и за друг парадоксален случай с телефон 112. Операторът беше препоръчал на затрупани туристи да се обадят на следващия ден.

Директорът на Национална система 112 Стоян Граматиков обаче отказа коментар с аргумента, че е прекалено ангажиран със служебните си задължения.

bTV ще продължи да търси отговори на въпроса защо универсалният спешен телефон за целия Европейски съюз, който обслужва над 500 милиона граждани, в България отново не работи.
Share this post on:diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Comments

No Comment.

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите