BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
Още по-голям студ сковава страната Vote_lcap25/5Още по-голям студ сковава страната Voting_bar  (5/5)
30012012
Още по-голям студ сковава страната 644402046_460

Студ сковава страната. Началото на ледените дни, в които не само минималните, но и максималните температури са под нулата, постави днешната неделя. Тази сутрин навсякъде в Северна България живачният стълб падна под минус 10 градуса. На много места термометрите отчетоха и под минус 15. Най-студено беше в Кнежа - минус 17,5 градуса, Русе - почти минус 17 градуса, в Шумен, Свищов и Видин - минус 16. Отрицателни температурни рекорди обаче не бяха отчетени.

Според синоптиците, истинската зима предстои

Следващите няколко дни ще бъдат наистина студени. Синоптиците предупреждават за доста по-ниски температури от тези, с които свикнахме до момента. Добрата новина е, че до рекордни стойности няма да се стигне. Студът ще обхване някои части от страната, но не и цяла България.

Студовете сковаха най-напред Северна България

Русе днес беше един от най-студените градове, но не можа да надмине рекордните - 23 градуса от 1943 г. По Дунав обаче вече се носят първите за тази зима ледени късове. Брегът, който обикновено е пълен с рибари, остана пуст. Смелчаците, които излязоха навън, се разхождаха на минус 17 градуса.

В Габровска област осъмнаха в очакване на минус 18 градуса. Сутринта живакът в термометрите обаче падна само 11 деления под нулата, но вятърът направи усещането за студ още по-силно. Според местните няма място за излишен драматизъм. Въпреки че от утре студът ще настъпва все по-осезаемо, рекорди не се очакват.

Още утре ще се докоснем до истинското значение на думата "зима" с температури до минус 23 градуса. 24 под нулата прогнозират синоптиците във вторник

В сряда и четвъртък ни очакват до минус 25 градуса

„Предстои поредица от ледени дни, в които и максималните температури през деня ще са доста под нулата. Още утре минималните температури ще са между минус 18 и минус 23 градуса”, каза за bTV Новините Анастасия Кирилова, НИМХ. Най-студено ще е в Северна България и в Горнотракийската низина. Най-високи ще са температурите в крайните южни райони и по Черноморието. От утре се възобновяват учебните занятия във Варна и в Стара Загора.

Заради студа потреблението на ток вчера и днес скочи с над 400 мегавата

Това е с повече от 10 процента от обикновеното през зимата, отчете Електроенергийният системен оператор. Засега обаче няма изгледи рекордът по консумация да бъде подобрен, което означава, че домакинствата все още се въздържат да включват допълнително печки и климатици.

Историческият рекорд в потреблението на ток през зимата беше през 2009-а, когато у нас бяха натоварени почти 8 хиляди мегавата мощности. Сега потреблението се равнява на товар от около 6 600 мегавата. След възстановяването на износа на електроенергия, освен в Гърция
български ток отново подгрява хиляди домакинства и в Македония.
Share this post on:diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Comments

No Comment.

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите