BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
"Черната книга" разкри: 13% от футболистите в България са играли в уредени мачове Vote_lcap25/5"Черната книга" разкри: 13% от футболистите в България са играли в уредени мачове Voting_bar  (5/5)
08022012
"Черната книга" разкри: 13% от футболистите в България са играли в уредени мачове 460x342

След като вчера организацията на професионалните футболисти в света ФИФПро представи "Черната книга Източна Европа", днес вече стават ясни направените разкрития. Книгата е посветена на порочните практики във футбола в Източна и Югоизточна Европа, като са изследвани няколко основни елемента като системното неплащане и забавяне на заплатите на футболистите в тези страни, дали играчите са ставали жертви на насилие или расизъм и дали са участвали в манипулирани мачове.

България далеч не е на първите места в тези своеобразни негативни класации, с изключение на една, тази за манипулирането на мачове.

В това изследване са участвали 204 български футболисти. 27 от тях или 13,2 процента признават, че са играли в уредени срещи. Двойно повече, 27,1 процента пък са наясно и знаят, че в първенството има подобни мачове.

Лидери, пред България, по уреждане на мачове обаче са в Казахстан и Гърция, където над 30 процента от анкетираните казват, че са участвали в подобни схеми. Относно това дали знаят, за подобни двубои в техните първенства, процентите скачат над 40 в Казахстан, Гърция, Русия и Чехия.

Другият основен проблем, според проучването, на българския футбол е нередовното плащане – 45,1% от анкетираните не си получавали възнагражденията на време. По този компонент далеч пред нас обаче има още доста страни. В Русия и Украйна над 80% от играчите не получават заплатите на време, между 70 и 80 са процентите в Унгария и Казахстан, около 70 са в Словения, в Чехия са 60%, а в сходно на нашето положение са Полша и Сърбия.

Основен проблем в Източна Европа ФИФПро обаче вижда в насилието над футболистите. Всеки девети играч или 11,7 процента са ставали жертва на побой. Най-тежка е ситуацията в Гърция, където на 30% са ставали жертва на насилие, а приблизително толкова са и в Чехия и Казахстан. Тук се оказва, че България, заедно с Русия е абсолютният отличник с най-нисък показател – процентът при нас е под 1, като само 1 от 203-ма е ставал жертва на подобно нещо, при това от страна на феновете.

Относно расизма пък жертвите в България са почти 10 процента. Най-фрапираща е ситуацията в Чехия, където всеки трети е ставал жертва на дискриминация, а в Казахстан е всеки четвърти. Тук пред България са и Полша, Гърция и Хърватия.

Убеждението и заключението на ФИФПро относно ситуацията в България обаче е, че играчите се страхуват да говорят за техните проблеми, тъй като ще останат без работа и може би точно това е най-големият порок на футбола в страната.
Share this post on:diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Comments

No Comment.

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите