BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
Четири компании за горива в картел Vote_lcap25/5Четири компании за горива в картел Voting_bar  (5/5)
16032012
Четири компании за горива в картел 60938566

Комисията за защита на конкуренцията съзря картелно споразумение на пазара на горива у нас. Контролният орган предяви твърдение за картел и уговаряне на цените срещу четири големи компании - “Лукойл България”, “Нафтекс Петрол”, “ОМВ България” и “Ромпетрол”.

Според КЗК нарушението се изразява в забранено споразумение и съгласувана практика за определяне на цени, които предотвратяват, ограничават или нарушават конкуренцията на пазарите на едро на бензин и дизел. Нарушен е чл. 15, ал. 1, т. 1 от Закона за защита на конкуренцията и чл. 101, ал. 1, а) от Договора за функционирането на Европейския съюз.

Глоба грози нарушителите

Ако комисията докаже картела, по закон компаниите ще платят глоба в размер на 10% от техния оборот през миналата година.

Разследването за картелно споразумение се води от месеци. Комисията тепърва ще се произнесе по същество с конкретни санкции срещу набедените компании.

Определението на Комисията за защита на конкуренцията не подлежи на обжалване. Според действащото законодателство в 30-дневен срок търговците на горива имат право на писмени възражения и на изслушване на открито заседание. След обсъждане на възраженията и писмените доказателства КЗК ще се произнесе по спора.

Преди изслушването на обвинените компании КЗК отказва да изнесе каквито и да било подробности за вероятен картел. Засега юридическа тайна е дори периодът от време, в който антимонополистът е засякъл уговорка в цените.

Разследването за картел на петролния пазар у нас започна в началото на миналата година по искане на бившия транспортен министър Александър Цветков.

КЗК разследва "Лукойл" от август

Антимонополната комисия започна разследване срещу "Лукойл" през август заради съмнения за картелно и монополно положение на пазара на горива. Още тогава КЗК обяви, че пазарът ще бъде следен поне година.

В четвъртък от СДС обвиниха комисията, че умишлено бави доклада за пазара на горива. Според сините докладът по проверката за картелно споразумение трябвало да бъде представен пред икономическата комисия в парламента вчера. Партийният лидер Мартин Димитров посочи, че проект на доклада е бил внесен за обсъждане още на 6 март. Днес СДС призова правителството да предприеме мерки за защита на конкуренцията и намаляване цените на горивата.

Отговорът на компаниите

Генералният директор на „Лукойл България” научи за определението на антимонополната комисия от медиите. По думите на Валентин Златев през 2009 г. КЗК е решила, че няма картел при горивата, през 2010-а също. Той изрази увереност, че и тази година контролният орган ще потвърди, че няма картел.

В съобщение до медиите „Ромпетрол България” определи твърденията на КЗК като абсолютно неоснователни. От компанията отричат участие в забранени споразумения или съгласувани практики и твърдят, че са изненадани от предявеното от комисията твърдение.

От „ОМВ България” обявиха официално, че няма да коментират преди окончателно и официално становище от комисията.
Share this post on:diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Comments

No Comment.

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите