BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
САЩ ни изпращат специалист по контрол на ядрените оръжия? Vote_lcap25/5САЩ ни изпращат специалист по контрол на ядрените оръжия? Voting_bar  (5/5)
12042012
САЩ ни изпращат специалист по контрол на ядрените оръжия? 60951528

Американският посланик Джеймс Уорлик отрече да е бил отзоваван от България. При връчването на дарение за Българския червен кръст, дипломатът коментира, че няма конкретна дата за неговото заминаване от страната.

Снощи, позовавайки се на дипломатически източници, в bTV Новините ви съобщихме, че мандатът на американския посланик у нас "може да бъде прекратен предсрочно" и в София вече е изпратено искане за агреман, в което се посочва името на новия ръководител на посолството.

„Искам да бъде ясно, че не съм бил отзоваван и не е посочвана дата за моето заминаване. Разбира се, аз накрая ще бъда заменен, както всички посланици. Информациите, според които аз съм бил отзован обратно във Вашингтон и вече имам дата за заминаване, просто не отговарят на истината”, заяви Уорлик.

Във вчерашния репортаж обаче дати нямаше, нито беше използвана думата „отзоваване”. Но имаше намек кой ще е дипломатът, който вероятно ще оглави мисията в София преди изтичането на тригодишния мандат на Уорлик.

По информация на bTV, това е бившият ръководител на мисията на САЩ в Албания Марси Рийс, която в момента е заместник на помощник-държавния секретар по ядрената и стратегическата политика.

В момента, Рийс заема изключително отговорен пост в екипа на Хилъри Клинтън. Тя е сред главните действащи лица в преговорите с Русия по отношение на намаляването на стратегичeското ядрено въоръжение - Strategic Arms Reduction Talks(START).

Освен това тя е специалист в сферата на националната сигурност и военно-политическите въпроси, с дългогодишен опит в НАТО, Балканите и Ирак. Марси Рийс оглавяваше мисиите на САЩ в Косово и Албания, а назначенията й зад граница включват още Брюксел, Турция и Доминиканската република.

Говори свободно турски, испанси и френски.

Също както семейство Уорлик, така и семейство Рийс има опит в дипломацията.

Марси Рийс е омъжена за бившия посланик на САЩ в Гърция Чарлз Рийс, който преди да замине за Атина е бил сред най-ценните кадри на американското посолство в Багдад.
В момента Чарлз Рийс работи в „мозъчния тръст” RAND Corporation, който е сред авторитетните организации за анализи по отношение на американската военна стратегия и външна политика.

София вероятно ще даде агреман на Марси Рийс в следващите 2 седмици. След това тя ще трябва да премине през изслушване в Сената, преди официално да бъде изпратена в България с подпис на Барак Обама.

От Държавния департамент на САЩ не отговориха – дали наистина Марси Рийс ще е следващият посланик в София и какво налага дипломатическата рокада. Те насочиха нашите въпроси към Белия дом, в чиято компетенция са финалните посланически назначения.
Share this post on:diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Comments

No Comment.

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите