BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
ЕС дава 180 млн. лева за българските средищни училища Vote_lcap25/5ЕС дава 180 млн. лева за българските средищни училища Voting_bar  (5/5)
14052012
ЕС дава 180 млн. лева за българските средищни училища 60954620

Когато става въпрос за образование, ЕС отваря широко портфейла. След като в края на април просветното министесрвто обяви, че Брюксел ни отпуска 10 милиона лева за кариерното ориентиране на учениците още от първи клас, днес министър Сергей Игнатов обяви поредният проект за училищата, финансиран от Европа.

Този път инициативата е по-мащабна - 180 милиона лева ще позволят на 136 000 ученици от първи до осми клас в 800-те средищни училища в страната да бъдат включени до 2014 г. в целодневна организация на учебния процес. По проекта до учебната 2013/2014 година включително ще работят не по-малко от 4000 възпитатели и служители от средищните училища, които ще бъдат обучени в нов по-ефективен модел на учебния процес.

Главният секретар на образователното министерство Красимир Вълчев поясни, че средищните училища са сборни - с ученици от няколко населени места. По думите му в София има само едно подобно учебно заведение.

По думите на Вълчев проектът финансира целия образователен цикъл в българските средищни училища - задължителната и избираемата подготовка, спортните занимания и училищното хранене. ЕС плаща и за обзавеждането на класните стаи с мебели и с учебни материали, подходящи за целодневното обучение. Транспортът на учениците обаче се заплаща със средства от националния бюджет.

В замяна на отпуснатите финанси Брюксел изисква измерване на резултати на учениците от средищните училища, пояни още Красимир Вълчев. И допълни, че учебните заведения ще отчитат дейностите си по проекта в електронна информационна система – с по над 20 документа на месец за всяко училище.

Към момента в 800-те средищни училища в страната се преподава на 168 000 ученици, съобщи главният секретар на МОМН.
Share this post on:diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Comments

No Comment.

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите