BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
Шефът на Митниците подозира, че "Лукойл" стои зад делото му Vote_lcap25/5Шефът на Митниците подозира, че "Лукойл" стои зад делото му Voting_bar  (5/5)
15052012
Шефът на Митниците подозира, че "Лукойл" стои зад делото му 60962441

Шефът на митниците заяви, че делото му за издаване на държавна тайна е поръчано от „Лукойл”. Обвиненията си към компанията Ваньо Танов хвърли във вторник, след като Софийският градски съд даде ход на процеса срещу него.

Според бившият антимафиот именно „Лукойл” има интерес от това дело. Танов вижда причината в изказването си, че компанията не спазва изискванията на закона да поддържа необходимия минимум от гориво в държавния резерв.
Танов настоя, че не е издавал тайни, а е споделил информация за кризи, която е публична, защото е свалена от сайта на Агенцията за държавния резерв и военновременните запаси.

Прокуратурата се зае с приказките на Танов за наличията на горива в държавния резерв през февруари. Тогава държавното обвинение се задейства след сигнал на група народни представители от БСП, които алармираха, че бившият шеф на ГДБОП е оповестил пред медиите къде се съхраняват военновременните запаси от гориво.

Макар и обвинението за разгласяване на държавна тайна на пръв поглед да звучи сериозно, според НК то не спада в графа – „тежи”. Поради тази причина и заради факта, че Танов има чисто съдебно минало, той ще се размине с леко наказание, ако бъде признат за виновен. Още при повдигането на обвинението срещу него стана ясно, че прокуратурата ще предложи той да бъде освободен от наказателна отговорност и да понесе административна санкция, която е от 1000 до 5000 лева.

В обвинителния акт е записано, че Ваньо Танов в национален ефир е обявил количеството на държавния резерв от гориво за военновременни запаси, държано в „Лукойл”, с което е нарушил Закона за защита на класифицираната информация: „Ако говорим за резерва, също трябва да се знае, че „Лукойл Нефтохим” и „Лукойл България” трябва да поддържат определени военновременни запаси, които са около 8 милиона литра”.

Ваньо Танов е популярен със „страстта си” да се забърква в неприятности. Две от най-запомнящите му участия в скандали са свързани с оставката на Румен Петков като вътрешен министър в Тройната коалиция и затихналата афера с изтеклите телефонни записи, в които се чува как премиерът произнася репликата: „Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата...”.
Share this post on:diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Comments

No Comment.

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите