BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
Вдигат кръст-стълба край храма на Ванга Vote_lcap25/5Вдигат кръст-стълба край храма на Ванга Voting_bar  (5/5)
14102009
По поводът е 15-годишнината от освещаването на храма на Ванга ("Света Петка") в местността Рупите днес там се открива скулптурна композиция на Иван Русев.

С изграждането на този кръст изпълнихме заръката на леля Ванга, която искаше на това място да има знак на почит към жертвите на вулкана, изригнал някога там, за който тя говореше, обясни Русев. Проектът е направен като дарение.

Пространственият кръст върху стръмния хълм на угасналия вулкан Кожух е съграден така, че по него да могат да се изкачват хора. В градежа са вложени 120 кубически метра камък от илинденските кариери и от района на Рупите. Кръстът е с размери около 40 на 15 метра.

Многобройните мраморни късове за направата на кръста тежат около 320 тона, съобщи скулпторът. За да се качват камъните на хълма, са били направени специални съоръжения, тъй като е било невъзможно да се използва кран.

Направихме нещо като лифт, за да ги изтегляме, но всеки къс е минал през ръцете на екипа, който ръководех, каза Русев. Кръстът е готов година след одобряването на идеята, а самият градеж е продължил три месеца.

По-важно за мен е, че това място остава актуално толкова години след създаването на храма, а броят на хората, привлечени от неговата духовна сила и уникалност, нараства с времето, каза скулпторът.
Share this post on:diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Comments

No Comment.

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите