BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
Гръцкият телеком ОТЕ продава "Глобул" и "Германос" Vote_lcap25/5Гръцкият телеком ОТЕ продава "Глобул" и "Германос" Voting_bar  (5/5)
23062012
Гръцкият телеком ОТЕ продава "Глобул" и "Германос" 60975745

Гръцкият телеком ОТЕ обяви, че ще продаде българския мобилен оператор "Глобул" и дъщерната й верига магазини за телефони "Германос Телеком България". Новината бе потвърдена за bTV от пресслужбата на ОТЕ в Атина.

За консултант по продажбата на "Глобул" и на "Германос" ОТЕ са наели инвестиционната банка "Ситигруп". Най-вероятно банката до дни ще започне процедура за избор на купувач, като с най-голяма тежест ще е предложената цена. Купувачът ще бъде избран след изготвяне на така наречената "шорт листа" на кандидат-купувачите. Все още не е ясно само мобилни оператори или и финансови институции ще могат да наддават за "Глобул" и "Германос".

С парите от продажбата гръцката ОТЕ иска да погаси задължения по свои облигации на стойност 3,4 милиарда евро.
Решението е било взето преди дни от борда на директорите на гръцката компания в Атина. Като потенциални купувачи гръцките медии и световните информационни агенции спрягат турската "Тюрксел", която имаше интерес към БТК, както и британските оператори "Водафон" и "Ориндж".

Изборът на купувач ще бъде контролиран и от германската "Дойче Телеком", която също държи дялове от гръцката ОТЕ. Правителството в Атина обаче също може да изиграе решаваща роля в продажбата на "Глобул", защото кабинетът все още притежава така наречената златна акция със специални права в устава на ОТЕ.
За продажба на "Глобул" се заговори още през април, но според гръцките медии, за да получат максимално добра цена, ОТЕ е трябвало да изчакат парламентарните избори и формирането на ново правителство в Атина.
Share this post on:diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Comments

No Comment.

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите