BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
Go down
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
50 невероятни факта за Земята - 1 част Vote_lcap25/550 невероятни факта за Земята - 1 част Voting_bar  (5/5)

50 невероятни факта за Земята - 1 част Empty 50 невероятни факта за Земята - 1 част

on Пон 25 Юни 2012, 07:02
50 невероятни факта за Земята - 1 част 60971968

Познаваме ли планетата си? А кое е най-невероятното нещо, което знаем за нея? Със сигурност има още какво да научим. В пет поредни части ще ви запознаем със списъка на електронното издание LiveScience.com, който събра цели 50 интересни факта за Земята. Започваме...

50. Третата планета - Земята е третата планета в слънчевата система. И единствената, в чиято атмосфера има кислород, океани с вода и на повърхността... и живот.

49. Сплесканата сфера - Знаем, че Земята е кръгла... но, уви, установено е, че заради гравитационните сили тя не е перфектна сфера.

48. Земята има талия, при това доста едричка - обиколката на Екватора е 40 075 км

47. Винаги в движение - Макар и да се чувстваме стабилни, всъщност "се движим” доста бързо. В зависимост от това къде се намираме на земното кълбо, се въртим в Космоса с над хиляда мили в час. Най-бързи са хората на Екватора.

46. И около Слънцето - Земята не се върти само около оста си, но и около Слънцето - с близо 107 826 км в час.

45. Земята е стара - учените изчисляват възрастта й с изучаването на най-старите скали и метеорити, открити на нашата планета (заедно с метеоритите са се формирали по едно и също време). Откритията до този момент са, че Земята е на 4.54 млрд. години.

44. Рециклира се - земята, по която се движим, всъщност е рециклирана. Вулканичните скали се трансформират в утаечни, които на свой ред се превръщат в метаморфни. После пак стават вулканични. И пак от начало.

43. И на Луната има трусове. Те обаче са по-малко, по-леки и на по-големи дълбочини.

42. Най-силното земетресение в световен мащаб е било в Чили. На 22 май 1960 г. земята там се разтресла с магнитуд 9.5 по Рихтер по данни на Американския геоложки институт.

41. Най-горещата точка... на планетата е на в Ел Азизия - Либия. Там на 13 септември 1922 г. живакът е стигнал 57.8 градуса по Целзий.

Втора част прочетете тук >>>

Трета част прочетете тук >>>

Четвърта част прочетете тук >>>

Пета част прочетете тук >>>
Върнете се в началото
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите