BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
Go down
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
50 невероятни факта за Земята - 3 част Vote_lcap25/550 невероятни факта за Земята - 3 част Voting_bar  (5/5)

50 невероятни факта за Земята - 3 част Empty 50 невероятни факта за Земята - 3 част

on Пон 25 Юни 2012, 07:11
50 невероятни факта за Земята - 3 част 60972948

Познаваме ли планетата си? А кое е най-невероятното нещо, което знаем за нея? Със сигурност има още какво да научим. В пет поредни части ще ви запознаем със списъка на електронното издание LiveScience.com, който събра цели 50 интересни факта за Земята.

Първа част прочетете тук >>>

Втора част прочетете тук (с видео) >>>

30. Най-дългата планинска верига... е под водата - средноокеанските хребети от вулкани се простират на 65 000 км. Веригата свързва "подводните планини", разположени във всички океани. С изригването на лавата се наслагва още кора, която прави веригата още по-масивна.

29. Най-дейните организми - кораловите рифове поддържат най-много видове на едно място в сравнение, с която и да е екосистема. Конкуренти са им само дъждовните гори. Рифовете са изградени от малки коралови полипчета, като заедно те образуват най-големия жив организъм на Земята, който се вижда дори и от Космоса.

28. Най-дълбокото място на океанското дъно
се намира на 10 916 м под морското равнище в Марианската падина. Най-дълбокото място на Земята, което не е покрито от океан, е на 2 555 м под морското равнище, но... пак няма да успеете да го посетите. Намира се в падината Бентли в Антарктика и е затрупано от много, много лед.

27. Най-ниското "земно" място е относително достъпно. Това е Мъртво море между Йордания, Израел и Западния бряг. Повърхността на доста соленото е 423 м под морското равнище.

50 невероятни факта за Земята - 3 част 60972947
Езерото Ниос, снимка: U.S. Geological Survey (USGS)

26. Където езерата експлодират - в Камерун и на границата на Руанда с Конго има 3 смъртоносни езера - Ниос (Nyos), Монун (Monoun) и Монун (Kivu). Те са кратерни и са разположени на вулканична земя. Магмата под повърхността изпуска в тях въглероден диоксид, който образува голям слой и може да бъде „изпуснат” под формата на експлозия... която задушава всички, които са наоколо.

25. Губещият вода - заради климатичните промени ледниците се топят и повишават нивото на моретата. Изглежда обаче, че един определен ледник дава 10% от всичката разтопена вода. Честта принадлежи на представител на Канадския арктически архипелаг, който от 2004-а до 2009-а е загубил вода, равностойна на 75% от водата в езерото Ери.

24. Измерване на топенето - любопитен е начинът, по който хората оставят отпечатъка си върху планетата. Ядрените опити от 1950-а, например, са изхвърлили много радиоактивен прах в атмосферата. Тези частички са се озовали обратно на земята под формата на дъжд и сняг и някои от тях са се оказали „заключени” в ледниците. Те обаче стават отправна точка за учените, които следят възрастта на леда. Резултатът - някои ледници се топят толкова бързо, че вече няма следи от случилото се преди половин век.

23. Лилавата планета - според учени от университета в Мериленд Земята преди е била лилава, а не зелена. Причината се крие в старинните микроби, които са имали друга молекула, наречена ретинна. Тя е различна от хлорофила и пречупвала слънчевите лъчи така, че организмите придобивали виолетова украска.

22. Наелектризиращата планета - гръмотевиците и светкавиците разкриват суровата страна на планетата ни. Една гръмотевица може да затопли атмосферата до 30 000 градуса по Целзий, което кара въздухът да се разширява бързо. Този процес създава и силния звук, познат ни като гръм Намигване

21. Покрита с морета - Океаните заемат 70% от повърхността на Земята. Човечеството обаче до момента е изследвало едва 5 на сто от тях. Това означава, че 95% от моретата на планетата никога не са били виждани.

Четвърта част прочетете тук >>>

Пета част прочетете тук >>>
Върнете се в началото
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите