BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
Go down
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
50 невероятни факта за Земята - 4 част Vote_lcap25/550 невероятни факта за Земята - 4 част Voting_bar  (5/5)

50 невероятни факта за Земята - 4 част Empty 50 невероятни факта за Земята - 4 част

on Пон 25 Юни 2012, 07:13
50 невероятни факта за Земята - 4 част 60973382

Познаваме ли планетата си? А кое е най-невероятното нещо, което знаем за нея? Със сигурност има още какво да научим. В пет поредни части ще ви запознаем със списъка на електронното издание LiveScience.com, който събра цели 50 интересни факта за Земята.

Първа част прочетете тук >>>

Втора част прочетете тук (с видео) >>>

Трета част прочетете тук >>>

20. Пълна с богатства - в моретата на Земята има над 20 милиона тона злато. Но не грабвайте шапката си на иманяр веднага – металът е толкова размит, че всеки литър морска вода съдържа около 13 милиардни части от грама злато. Неразтворено злато има и в скалите на морското дъно и въпреки че няма ефикасен метод за извличане на скъпия метал, ако можехме да го вземем, всеки жител на Земята щеше да притежава по 4 кг от лъскавия материал.

19. Сред космическия прах – ежедневно на Земята пада около 100 тона междупланетен материал, основно под формата на прах. Най-малките частички са от комети, чийто лед се е разтопил при приближаването им до Слънцето.

18. Дългото пътуване - Земята е приблизително на 150 милиона км от Слънцето. За да измине разстоянието до нас, светлината има нужда от 8 минути и 19 секунди.

17. Другата планета – според много учени голям космически обект се е разбил в Земята преди много години, а от останките се е формирала Луната. Не е ясно обаче дали това е била комета, планета или астероид. Счита се, че „този друг свят” е съществувал преди 4.5 млрд. години, бил е с големината на Марс и се е наричал Тея.

16. Суперконтинентът - За 4.5-милиардната история на Земята, континентите й няколко пъти са се събирали и разделяли. Последният такъв суперконтинент се е наричал Пангеа и се е разделил преди 200 млн. години и от него са се формирали днешните континенти.

15. Как се образуват планините - въпреки че движещите се тектонски плочи на планините са невидими за нас, ефектът им върху облика на Земята е монументален. Да вземем за пример Хималаите, които се простират на 2 900 км по границата между Индия и Тибет. Тази планинска верига е започнала да се формира преди 40-50 млн. години, когато Индия и Евразия са се сблъскали. Тектонският сблъсък образувал назъбените хималайски върхове.

14. Най-активно изригващият – най-активният вулкан на Земята е Стромболи, който се намира на западния бряг в южната част на Италия. Той пуска лава от 2 000 години насам и зрелищните му експлозии са му спечелили името "Фарът на Средиземноморието”.

13. Най-колосалното изригване – Най-голямото изригване, записано от човечеството, е било през април 1815 от вулкана Тамбора в Индонезия. Било е 7 по скалата на вулканично изригване, като най-високата й стойност е 8. Експлозията е била толкова силна, че е била чута на о. Суматра, който се намира на 1 930 км от вулкана. Броят не жертвите също е внушителен – загинали са 71 000 души.

12. По плажа – 20% от територията на САЩ е заета от плажове (без да се брои Аляска). На нея се намират домовете и на повече от 50 на сто от жителите на страната.

11. Най-големият воден басейн е... Тихият океан със своите 155 млн. кв. км. Той е толкова голям, че всички континенти могат да се вместят в площта му.

Пета част прочетете тук >>>
Върнете се в началото
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите