BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
Go down
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
50 невероятни факта за Земята - 5 част Vote_lcap25/550 невероятни факта за Земята - 5 част Voting_bar  (5/5)

50 невероятни факта за Земята - 5 част Empty 50 невероятни факта за Земята - 5 част

on Пон 25 Юни 2012, 07:16
50 невероятни факта за Земята - 5 част 60974160

Познаваме ли планетата си? А кое е най-невероятното нещо, което знаем за нея? Със сигурност има още какво да научим. В пет поредни части ще ви запознаем със списъка на електронното издание LiveScience.com, който събра цели 50 интересни факта за Земята.

Първа част прочетете тук >>>

Втора част прочетете тук (с видео) >>>

Трета част прочетете тук >>>

Четвърта част прочетете тук >>>

10. Смяната на полюсите - магнитните полюси на Земята традиционно се сменят на всеки 200-300 хил. години. Процесът протича със стотици години, а към 2012-а вече е изминало 2 пъти повече време от последната смяна.

9. Дишащите гиганти - когато се замислим за голям жив организъм, веднага се сещаме за слонове и китове. Но... при гигантите се намества и едно дърво. Секвоята „Генерал Шърман”, която се намира в Сиера Невада, Калифорния, е най-голямото дърво на планетата. Стволът му има над 1,486.6 куб. м дървен материал.

8. Най-големият организъм на планетата... е открит през 1992-а. Това е медна гъба, която се разпростира на 2 200 акра в Орегон.

7. Най-малкият бозайник на планетата е прилеп. Тежи 2 грама, тялото му е 3 см, а размаха на крилете му е 15 см. Името му на английски е прилеп "земна пчела". Среща се в Югозападна Азия.

6. Най-населеният град – ако не обичате тълпите, стойте далече от Манила. Столицата на Филипините е побрала най-много хора в иначе малката си площ. От преброяването през 2007-а става ясно, че 1 660 714 души живеят на общо 38.55 кв. км.

5. Отворено пространство – любителите на самотата могат да отидат в Гренландия. Тя е най-малко населената страна на Земята. Към 2010-а 56 534 души си поделят 2 166 086 кв. км. По-голямата част от населението й е съсредоточено на плажната ивица.

4. Най-сухото място се намира в пустинята Атакама в Чили и Перу. В центъра й има райони, в които никога не е валял дъжд.

3. Първият, достигнал Южния полюс... е норвежецът Роалд Амундсен. Заедно с още четирима свои другари той достигнал точката с шейни, дърпани от кучета. Заявил, че успехът му се дължи на внимателно планиране.

2. Други като нас. Може да има и други планети като Земята, твърдят някои учени. Една от тях се нарича Kepler 22-b, която обикаля около звезда като нашето Слънце. Дали обаче на някои от тях има живот – въпросът все стои отворен.

1. Небето свети с танцуващи светлини – зората се появява, когато заредени частици от Слънцето са привлечени от магнитното поле на Земята и се сблъскват с горната част на атмосферата близо до полюсите. Полярните сияния на Южния полюс се наблюдават по-често... защото трябва и повече смелост да издържиш студените антарктически нощи.
Върнете се в началото
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите