BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
Обявиха грипна епидемия в още осем региона на страната Vote_lcap25/5Обявиха грипна епидемия в още осем региона на страната Voting_bar  (5/5)
02112009
В страната беше регистриран трети смъртен случай от новия вирус A(H1N1). Броят на заболелите лавинно нараства. Нови осем региона обявиха днес грипна епидемия. Към момента 132-ма на всеки 10 000 души са заразени. Това означава, че не са достигнати стойностите за обявяване на национална епидемия.

Областите Бургас, Шумен, Габрово, Ловеч, Ямбол и общините Варна, Самоков и Враца, са новите райони с грипна епидемия от днес. На тези места, над 200 на всеки 10 000 души, са заразени с новия вирус. Най-висок е броят на заразените в Габрово и в Ямбол, където грип имат средно 360 на 10 000 души. В населените места, в които е обявена епидемия има и грипна ваканция до края на тази седмица.

Бременна жена от град Шивачево почина след усложнения от свински грип в Старозагорската многопрофилна болница. Тя е била приета с тежка двустранна бронхопневмония и въпреки предприетото лечение е починала.

30-годишната Тюркшан Стефанова е била бременна в петия месец. Отначало е била приета в частна болница в Сливен. Там са я лекували от синузит. След няколко дена престой и влошаващо се състояние, жената се е изписала сама и се е самонасочила към Старозагорската болница.

"Веднага е консултирана с пулмолог. Едновременно с това е поканен инфекционист и я качват веднага в Пето вътрешно отделение, защото дихателната недостатъчност е била на лице. Два часа след това прогресивно се задълбочава и е приведена в ОАРИЛ, където е поставена на командно дишане", обяснява директорът на МБАЛ "Проф.Стоян Киркович" - Стара Загора, д-р Катя Бекярова.

Лекарите са положили много грижи за жената. Ежедневно е била лекувана с 14-15 медикамента.

"Направени са хемокултури, антибиограми, за да се намери най-подходящото лечение, което да потисне усложненията и останалата флора, но за съжаление в 0часа и 30 минути на 31 октомври тя е починала", каза д-р Катя Бекярова.

21-годишно момче е в тежко състояние в интензивно отделение в същата болница с остра респираторна инфекция .Взета му е проба за свински грип. От днес в Стара Загора е обявена грипна епидемия, след като броят на болните от вирусни инфекции се е повишил рязко.

От днес и в Шумен обявиха епидемия от грип и остри респираторни заболявания. Към момента в многопрофилната болница са осигурени допълнително още 45 легла, въпреки че няма точна информация колко от заболелите са на болнично лечение. Засега в грипна ваканция са само около 7 000 ученика от общо 16 училища в града. Учебните заведения в областта не преустановяват занятия, но остават под наблюдение. В някои от градските училища днес заболеваемостта надхвърли 40%, имаше класове с по трима ученици.

Почти 1/10 от учениците днес бяха дошли на училище с маски. Не малко бяха и тези, които се завръщаха от няколкоседмично лечение от грип с инжекции и антибиотици.

Учениците, родителите и учителите посрещнаха новината за грипната ваканция днес с радост и облекчение. Всички бяха на едно мнение - няма да се пропусне материал, но е добре за здравето на децата да останат на топло вкъщи.

Малко над 100 000 души в момента са болни от новия грип у нас, изчисляват експертите.

Според тях, епидемията, която ни очаква не се различава от грипните епидемии в последните две години. Същите са и мерките, които се взимат по препоръка на Световната здравна организация.

Според данните, едва 10% от заразените търсят лекарска помощ. Повечето изкарват грипа на крак. До момента у нас са потвърдени официално 305 случая на грип А(H1N1), но при положение, че това е основният вирус, който циркулира, лекарите трябва да предписват антивирусно лечение при съмнения за грип.

"В страната има достатъчно антивирусни медикаменти и в болниците, и в аптечната мрежа, тоест болни, които постъпят за лечебни заведения има с какво да бъдат лекувани. Там, където специалистите или общопрактикуващите лекари преценят, че могат да изпишат в амбулаторни условия или за домашно лечение антивирусно лечение - също има в аптечната мрежа медикаменти", каза Божидар Нанев.

Мерките при епидемия у нас са съобразени с препоръките на Световната здравна организация и Европейския център за контрол на заболяванията.

"Спира се работата на детските и женските консултации. Не се правят планови имунизации на децата и бременните жени. Не се правят тези периодични прегледи, в болниците се спират плановите операции, забраняват се свиждания. До момента нямам информация за спрени обекти от обществено значение като кина и театри, но се правят препоръки тези, които са болни и тези които са здрави да не посещават такива места, защото рискът да получат вируса е изключително голям", смята синхрон д-р Тенчо Тенев.

Грипните ваканции са също част от мерките, които се взимат при определен брой отсъстващи по болест ученици.

"Ясно е, че икономическата ситуация не е добра, но не е добре и общините да се опитват да оказват натиск на нашите специалисти за обявяването на грипна ваканция, с оглед пестене на средства, издръжка и така нататък", заяви д-р Ангел Кунчев.

Епидемията в момента не се различава от това, което се е случвало у нас през последните две години, казват експертите. Все още обаче не може да се прогнозира кога ще премина грипната вълна.

Специалистите припомниха, че A(H1N1) е просто един грипен вирус, който се е адаптирал към хората и не се отличава по нищо от познатите ни до момента видове грип.
Share this post on:diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Comments

cskar4ito1
вече е във цялата страна е обявена Намигване
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите