BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
Сергей Игнатов се закле като образователен министър Vote_lcap25/5Сергей Игнатов се закле като образователен министър Voting_bar  (5/5)
19112009
Модернизирането на българската наука и образование е основният приоритет на новия министър на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, който положи клетва пред Народното събрание днес.

Всичко, което е започнато от Йорданка Фандъкова, ще бъде продължено, заяви пред журналисти в парламента Игнатов.

По думите му реформите в средното и във висшето образование ще се осъществяват паралелно, тъй като това е свързана система. Трябва да свържем системата в една реформирана цялост, за да може в близките 10-15 години ситуацията в България да се промени, заяви новият министър.

Модернизирането ще става чрез законодателни инициативи, като до края на месеца ще бъде готова рамката на новия закон за средното образование, а до края на януари догодина ще бъдат подготвени новите учебни програми, съобщи Игнатов. Законът за научните степени и звания ще бъде заменен с нов закон за академичното израстване, който се предвижда да бъде внесен, добави той.

Министърът каза, че се планира внасянето на напълно нов проектозакон за стимулиране на научните изследвания. Нов закон за висшето образование, който ще бъде готов в началото на следващата година, трябва да синхронизира българската практика с европейската, посочи министърът.

По актуалния въпрос за БАН Сергей Игнатов заяви, че резултатите от проверката в академията ще бъдат оповестени на 30 ноември. С инструментариума на държавата ще помогнем да се осъществят желаните промени в БАН, допълни министърът.

Реформите, които ще бъдат направени в академията - съвместно с нейното ръководство, министерството и правителството, ще целят публичните средства, вложени в нея, да се свържат преди всичко с бизнеса и с подобряването в живота в България, допълни той.

"Ако всеки бръкне в джобовете си, ще извади ли нещо произведено от усилията на български учени? Мисля, че не." С тези думи министърът описа проблемите на българската наука и насоката на реформите в нея. По думите му, влаганите в тази сфера инвестиции са бързо възвръщаеми. Академията изостана през
последните 20 години не заради себе си, а заради управляващите, защото никой не смееше да се заеме с тази болезнена сфера, посочи Игнатов.

По думите на министъра, председателят на БАН акад. Никола Съботинов предвижда съкращения в академията, като първоначално ще бъдат пенсионирани 500 служители.
Share this post on:diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Comments

cskar4ito1
супер браво на него
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите