BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
ЕС предложи Йерусалим да стане столица на две държави Vote_lcap25/5ЕС предложи Йерусалим да стане столица на две държави Voting_bar  (5/5)
09122009
Външните министри от Европейския съюз предложиха днес Йерусалим да стане столица и на еврейската, и на бъдещата палестинска държава. Министрите призоваха Израел да се съгласи на преговори за статута на свещения град.

Спорът за Йерусалим, градът - люлка на три религии, остава най-невралгичния проблем в израелско-палестинския конфликт. Палестинците искат Източен Йерусалим за столица на бъдещата им държава, която да обхваща Западния бряг и ивицата Газа.

По време на Шестдневната война през 1967 г. Израел откъсна значителни територии от арабските си съседки, включително Източен Йерусалим.

Йерусалим отдавна функционира като главен административен център на еврейската държава е смятан от израелците за нейна неделима столица.

В Брюксел първите дипломати от Европейския съюз се обединиха около становището, че мир може да бъде постигнат само чрез преговори, които да решат статута на Йерусалим като бъдеща столица на две държави.

"Декларацията съдържа няколко основни елемента, към които трябва да се придържаме. На първо място трябва да спре заселническото строителство. На второ място - ние настояваме за две държави и на трето - не се отказваме от предишните си ангажименти към Йерусалим. Преговорите просто трябва да започнат и това е пътят", заяви Александер Стуб, външен министър на Финландия.

Израел разкритикува декларацията и обвини Евросъюза, че пренебрегва отказа на палестинския президент да участва в подновяването на мирните преговори.
Share this post on:diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Comments

cskar4ito1
според мен това са големи глупости дето мислят да го напреавят Намигване
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите