BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
12 общини в бедствено положение заради големия сняг Vote_lcap25/512 общини в бедствено положение заради големия сняг Voting_bar  (5/5)
09022010
Продължава да е тежка обстановката заради силния снеговалеж. В най-пострадалите райони "Гражданска защита" извозва нуждаещите се от хемодиализа и болните със сърдечни проблеми до медицинските центрове. Варненското пристанище е затворено за празни кораби заради силния вятър.

12 общини в областите Разград, Силистра и Русе са в бедствено положение, заради падналите обилни снеговалежи. Всички пътища в Бургаска област, които бяха залети вчера от придошлите реки, са проходими. Автомагистрала "Тракия" се почиства и опесъчава. Отворено е платното за движение в посока Бургас - Карнобат, в следобедните часове се очаква да бъде отворено и другото платно.

От цялата страна най-голяма е снежната покривка в Свищов - 68 сантиметра. В Русе и в Силистра е 60 сантиметра. Снегът ще спре, но навяванията ще продължат, заради силния вятър, предупреждават метеоролозите.

Пътищата в страната са проходими при зимни условия. Сняг вали в област Варна. По-слаби са преваляванията в областите Бургас, Разград, Велико Търново и Шумен. Пътните настилки на магистралите "Тракия" и "Хемус" са заснежени и мокри.

След обилния снеговалеж вчера, днес обстановката в София е спокойна. Наш екип провери какво е положението по софийските улици.

8 часа сутринта - на столичния булевард "България" няма и спомен от вчерашните проблемите със снега. И на булевард "Стамболийски" всичко е разчистено, а фирмите по чистота разчистват и заледените тротоари.

Дали тази спокойна картина важи за цялата столица? На булевард "Сливница" - един от централните столични булеварди, всичко е разчистено и драма няма. Само на метър в страни обаче гледката е коренно различна. Пари за почистване на кварталните улици няма. Резултатът - придвижването е истинско изпитание. Да закараш детето си до детската градина - подплатено с много късмет. Освен пешеходците и шофьорите не бяха очаровани от състоянието на улиците.

До всички населени места в Разградско вече има достъп, няма селища без ток, вода и хляб. Бедственото положение в две от седемте общини - Исперих и Самуил остава. Местните управи ще решават утре дали да го отменят. В община Разград са отворени само училищата в областния град, училищните автобуси обаче не са извозили пътуващите ученици.

Ток, вода и хляб вече има навсякъде. Шосетата са почистени и в момента се оширяват, но веригите са задължителни и не се препоръчва пътуване без необходимост.

"На гражданите аз бих препоръчал все още да избягват да пътуват, освен ако не е крайно наложително. Задължително с пълен резервоар догоре на автомобила, много добри зимни гуми, вериги, топла храна, чай, това е моя препоръка", каза областният управител на Разград д-р Валентин Василев.

Повече от 30 училища в Добричка област са затворени заради суровото време. Децата от всички училища в община Тервел също няма да учат, заради непроходимите пътища. Отменени са учебните занятия и в община Крушари, и в училището в Дуранкулак.

Учебни занятия не се провеждат днес и в деветте училища от общините Свищов, Полски Тръмбеш и Павликени, но като цяло обстановката във Велико Търновско също се нормализира.

58 снегопочистващи и опесъчителни машини са обработвали основните пътни артерии в областта през изминалата нощ. Труднопроходими остават междуселищни отсечки свързващи по-малките села. Поради снегонавявания, достигнали на места до метър, и днес девет училища от общините Свищов, Полски Тръмбеш и Павликени останаха затворени.

"Поради лошото време сме доставили малко повече хляб. Хората са притеснени за да не останат без хляб. Няма проблеми със зареждането. Засега ни снабдяват нормално", обясни магазинерката Христина Александрова.

Тежко остава положението за лагеруващите край великотърновското село Самоводене шофьори на камиони. Вече второ денонощие те не могат да продължат по пътя си към Румъния, заради снежната блокада на Дунав мост.

"Нямам никаква идея за какво става въпрос. Значи дай Боже да отворят Дунав мост. Опашката, разбрахме, на Русе била. Голяма е, но все пак трябва да ходим ред да пазим. Товарът чака. Трети ден стоим тука. Виждате пътя не е опесъчен както трябва", обяснява шофьорът Ангел Калинов.

Заради заснежените, а на места и труднопроходими пътища ограничението товарните камиони да се движат с вериги на територията на цялата великотърновска област се запазва.

На Дунав мост тежкотоварните камиони се пропускат поетапно. Няма чакащи от българска страна. Мостът ще бъде затворен само за около час, за да може да бъде почистен със снегорини след което ще продължи пропускането на превозни средства.
Share this post on:diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Comments

No Comment.

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите