BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
Празнуваме Деня на българската просвета и култура Vote_lcap25/5Празнуваме Деня на българската просвета и култура Voting_bar  (5/5)
24052010
Празнуваме Деня на българската просвета и култура 460x345

Днес празнуваме Деня на Българската просвета и култура, и на славянската писменост. За първи път празникът в памет на делото на Светите братя Кирил и Методий, създатели на славянската писменост, се чества в епархийското училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Пловдив през 1851 г. по инициатива на Найден Геров.

На 11 май 1856 г. Йоаким Груев извежда за първи път на манифестация ученичките от Пловдивското класно девическо училище. През 1857 г. денят на Светите братя е почетен в българската църква "Свети Стефан" в Цариград заедно със служба и за Свети Иван Рилски.

През 1857 г. този ден е отпразнуван и в Пловдив в църквата "Света Богородица". Учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на двамата братя.

Първото честване на празника в София е през 1859 г. След Освобождението първото честване е на 11 май 1880 г., когато е и първото шествие, посветено на празника.

През 1885 г. денят е обявен като "Ден на просветата" в малка църква край Златния рог в Цариград. С въвеждането на Григорианския календар (1916 г.) 24 май се отбелязва като църковен, училищен и всенароден празник. След 1969 г. църковното честване е отделено и остава на 11 май - Деня на Светите равноапостолни Кирил и Методий. За официален празник 24 май е обявен през 1957 г.

Празничното шествие, организирано от Столична община, ще започне днес в 10.00 ч. от НДК. В него ще участват и ученици от училищата по изкуствата и културата към Министерството на културата.

Официалната церемония при паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Народната библиотека е от 11.00 часа. След тържествения водосвет пред паметника ще прозвучи химнът на Светите братя първоучители "Върви народе възродени" от Панайот Пипков в изпълнение на хора на Националното музикално училище "Любомир Пипков".

В 11.30 ч. официалните гости на празничната церемония ще посетят наредената в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий” изложба "Етрополската калиграфско-художествена школа от ХVІІ век”.

От 12:30 ч. в МОМН министър Сергей Игнатов и Ваня Кастрева, началник на РИО – София, ще връчат ежегодната награда "Неофит Рилски” на министерството на директори и учители от столични училища и детски градини. Министър Игнатов ще открие и изложба "Глаголицата и прабългарските руни” на художника Павлин Петров.
Share this post on:diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Comments

No Comment.

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите