BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
Православната църква празнува Свети Дух Vote_lcap25/5Православната църква празнува Свети Дух Voting_bar  (5/5)
24052010
Православната църква празнува Свети Дух 460x294

Православната църква празнува Свети Дух. Празникът е свързан по смисъл с честването на Петдесетница и се отбелязва в понеделник. На този ден църквата прославя Светата Животворна Троица - Бог-Отец, Бог-Син, Бог-Дух Свети, които имат равно Божеско достойнство. Свети Дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела. Неговият виртуален образ е гълъбът.

На днешния ден редица български градове също имат празник. Това са: Балчик, Благоевград, Велики Преслав, Девня, Долни Чифлик, Елин Пелин, Кубрат, Монтана, Тополовград, Чепеларе, Царево, Ямбол и община Стамболийски.

В Благоевград на този ден се възстановява и традиционният Горноджумайски събор.

Празникът на град Ямбол се чества за първи път през 1936 г. с "Гостоприемна седмица" (17 - 24 май с. г.). През 1993 г. по повод честването на 1700 години от споменаването с писмен източник на името на града (293 г.) се възстановява по идея на кмета Апостол Петров и с Решение на Общинския съвет. През 2010 г. празникът на съвпада с Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост и със 140-годишнината от създаването на общината.

В Монтана по повод празника на града с почетния знак на общината ще бъдат удостоени художникът Тодор Деков и професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в града.

Деков ще получи отличието по повод своята 70-годишнина и за заслугите си за развитието на културата и популяризирането на града. Гимназията по строителство, архитектура и геодезия получава наградата по повод 50-годишнината от основаването си.
Share this post on:diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Comments

No Comment.

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите