BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
Пуснаха от ареста Николай Цонев и Петър Сантиров Vote_lcap25/5Пуснаха от ареста Николай Цонев и Петър Сантиров Voting_bar  (5/5)
02062010
Пуснаха от ареста Николай Цонев и Петър Сантиров 460x345

Софийският градски съд пусна от ареста бившия министър на отбраната Николай Цонев и съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров. Те бяха задържани заедно с бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов по подозрение за подкуп.

Според обвинението Цонев е платил на следователя от Петьо Петров, за да потули разследване срещу него. Ролята на Петър Сантиров и Тенчо Попов била като посредници в схемата.

Съдът наложи мерки за неотклонение "парични гаранции" на двамата, като за Цонев гаранцията е 15 хил. лв., а за Сантиров - 10 хил. лв.

В съдебната зала стана ясно, че Сантиров при разговорите си със следователя задал въпроса как може да се помогне на Цонев. От друга страна Тенчо Попов търсил Сантиров за друго дело на Цонев, което е вече в Градския съд. В записите от СРС-тата се обсъжда обстоятелството, че съдията Петър Сантиров ще получи част от предложения подкуп в размер на 20 000 лева. Дори е записано как ще продължи комуникацията по цялата схема. В друг от записаните разговори става ясно, че Тенчо Попов споменава, че Цонев си е платил едно дело на прокурор да му го прекрати и това обстоятелство според съдебния състав, освободил двамата от ареста, трябва да бъде проверено.

От друг разговор на съдията Петър Сантиров става ясно, че магистратът имал информация, че 15 прокурори в Градската прокуратура и 20 съдии са включени на подслушване. Всички тези 35 магистрати са част от телефонния указател на съдията от Върховния административен съд Панайот Генков, който бе проверяван заради публикации, че вечерял в един ресторант с Ангел Христов. Именно заради притесненията, че може би го подслушват, Сантиров решил да излезе от схемата и завил, че ще направи директна връзка между Цонев и Тенчо Попов. От своя страна Тенчо Попов казва в записан разговор, че не е добре следователят и Цонев да влизат в директен контакт, защото вероятно Цонев също е подслушван.

В определението си днес СГС записа, че от материалите по случая става ясно, че Петър Сантиров има оперативна информация за подслушвани магистрати. Градският съд днес цитира и друг разговор от записаните СРС- та, в който Тенчо Попов казва на следователя, че познава добре председателя на Апелативния съд Веселин Пенгезов и че той е "голям играч".

По повод всички нови данни за връзки между магистрати и подслушвани лица наблюдаващият прокурор Божидар Джамбазов заяви, че зад всички допълнителни данни, станали ясни от СРС-тата, е сезирал компетентните органи. Той не изключи възможността до приключване на разследването за подкупа да има и други обвиняеми.
Share this post on:diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Comments

No Comment.

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите