BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
Думата "млечни" пада от етикетите на продукти с растителни мазнини Vote_lcap25/5Думата "млечни" пада от етикетите на продукти с растителни мазнини Voting_bar  (5/5)
08062010
Думата "млечни" пада от етикетите на продукти с растителни мазнини 460x345

От 18 юни млечните продукти, в които има растителна мазнина, няма вече да могат да се наричат "млечни" и наименованието няма да бъде поставяно на етикетите им. Това обявиха днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и Йордан Войнов, генерален директор на Националната ветеринарномедицинска служба.

Новата наредба, разписана от министър Найденов, която предвижда премахване на думата "млечни" от етикетите на всички продукти с растителни мазнини, е в сила от 18 май, но има гратисен период до 18 юни, обясни министърът. От опаковките на кисело мляко с растителни мазнини ще бъде премахната и рисунката на крава, каза Найденов. Може да бъде изрисувана например палма, предложи той.

Киселото мляко с растителна мазнина може да бъде наричано "растителен шейк", а кашкавалът и млякото с растителни мазнини ще трябва да се назовават "деликатесен продукт" или "хранителен продукт", коментира министърът. Така според него напълно ще бъде избегнато подвеждането на клиентите.

Според новата наредба продуктите с растителна мазнина не само, че ще бъдат специално обозначени на етикетите си, но и трябва да са на отделни щандове в хранителните вериги. Ако изискванията не се спазват, глобите ще бъдат от 1 000 до 3 000 лв. за първо нарушение, от 3 000 до 10 000 лв. - за второ, и затваряне на обекта при трето нарушение, обяви Йордан Войнов.

С наредбата се регламентира и влагането на сухо мляко в млечните продукти - за киселото мляко е допустимо сухото мляко да е до 20%, за кашкавала - до 25%, а за сиренето - до 30%, каза министър Найденов.

Той заяви, че следващата стъпка, която МЗХ ще предприеме, ще бъде по отношение на месните продукти. Кренвиршите от 2,20 лв. килограма не са кренвирши, заяви Найденов. Той каза, че продуктите с растителни мазнини не са опасни, но не са качествени.

Особено значение министър Найденов и директорът на НВМС отдадоха на въвеждането на Българския държавен стандарт за киселото мляко и млечните продукти и признаха, че има забавяне при изготвянето му.

Важен е и последващият контрол, който ще бъде упражнен след влизането на БДС - продукти, които не отговарят на качествата, да не могат да се наричат българско сирене и мляко, смята Найденов.
Share this post on:diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Comments

No Comment.

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите