BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
Дянков: Решаваме за "Бургас-Александруполис" след февруари 2011 г. Vote_lcap25/5Дянков: Решаваме за "Бургас-Александруполис" след февруари 2011 г. Voting_bar  (5/5)
02072010
Дянков: Решаваме за "Бургас-Александруполис" след февруари 2011 г. 460x345

Правителството ще вземе решение за участието на страната в проекта за изграждане на петролопровода "Бургас-Александруполис" след февруари 2011 г., стана известно от думите на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков във времето за парламентарен контрол.

През март Министерският съвет възложи на финансовия министър координацията и надзора по участието на България в реализирането на проекта за петролопровода, каза Дянков. Предвидената стойност на проекта е около 2 млрд. евро, като за неговата реализация ще се търси проектно финансиране, определено в споразумението като най-ефективната форма на финансиране, припомни той. По думите му конкретен финансово-икономически анализ, базиран на подобна схема на финансиране към настоящия момент, още не е изготвен от проектната компания.

Бяхме информирани за предложения от страна на руския партньор - предвидената в споразумението схема за проектно финансиране да бъде заменена с предоставяне на корпоративен заем, което повдига много въпросителни относно рентабилността на проекта за тези, които го строят, посочи финансовия министър. Това, наред с информацията, че за петролопровода не може да бъде осигурено необходимото количество нефт, поставя под въпрос икономическата целесъобразност на целия проект, добави той.

По думите му предстои експертен анализ на предложението от гледна точка на неговата ефективност, вътрешна норма на възвръщаемост, законосъобразност и анализ на риска с оглед максимална защита на българския интерес.

Друг основен въпрос, чието решение ще предопредели действията на правителството, е свързан с оценката за въздействие върху околната среда, посочи вицепремиерът. Към момента процедурата по ОВОС е на етап проведени консултации по определяне на обхвата на оценката и изготвяне на доклада за нея. До края на октомври 2010 г. се очаква възложителят да предостави цялата документация в екоминистерството. След нейното разглеждане от компетентните органи и обществено обсъждане, през февруари 2011 г. се очаква да бъде дадена окончателна оценка от страна на МОСВ по ОВОС, посочи Дянков.

След изясняване на посочените две обстоятелства, правителството на България ще вземе решение относно продължаване на дейността от българска страна по изпълнение на проекта или прекратяване участието в този проект, каза вицепремиерът. Във всеки международен проект, особено в проект с такава стойност, най-важното за правителството е да защити интересите на България и в момента правим точно това, посочи той. По думите му българските експерти внимателно преглеждат споразумението и новите предложения на руския партньор, които будят много въпросителни.

Най-голямата въпросителна от гледна точка на руския партньор и неговите предложения за споразумението е схемата за проектното финансиране да бъде заменена с друга схема за предоставяне на корпоративен заем. Това пряко противоречи на сегашното споразумение и не е в интересите на България. Точно затова, съвместно с процедурата по ОВОС, нашите експерти подготвят мнение по този въпрос от гледна точка нарушено ли е вече от руската страна споразумението, което преди е подписано. Ако това е така, никакви неустойки не дължи българската държава, подчерта министърът.
Share this post on:diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Comments

No Comment.

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите