BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
5-годишните остават без предучилищна Vote_lcap25/55-годишните остават без предучилищна Voting_bar  (5/5)
05072010
5-годишните остават без предучилищна 757559459_460

Отлагат задължителната предучилищна за 5-годишните. Образователното министерство ще въведе промяната чак след две години. Причината - няма достатъчно места в детските градини.

Общо 9 хиляди са свободните места в детските градини у нас. В големите градове като София, Пловдив, Варна и Бургас обаче места няма. И няма как от 15 септември 5-годишните да тръгнат на задължителна предучилищна.

Общините, които имат възможност, могат да въведат от тази есен обучението за 5-годишните. За тях в бюджета са планирани 9 милиона лева. 1 милион и половина са само за превоз на децата от едно населено място в друго. Целодневното обучение за първи клас също ще става поетапно.

Матурите са другата промяна, която готви Министерството на образованието. След скандала с изтичането на темите от тазгодишния изпит по литература, от догодина, няколко часа преди изпита, компютър ще определя въпросите. Днес министър Сергей Игнатов обяви и имената на виновните за скандала - Асен Петров и Красимир Левтеров.

„Напълно естествено е, че те отричат и казват, че нямат нищо общо с това, но така или иначе разследващият орган е доказал, че и те носят вина за изтичането на тази информация”, каза Сергей Игнатов, министър на образованието. (Още от изказването му вижте тук)

И още промени - при финансирането на университетите водещ критерий за това коя специалност колко пари получава вече няма да е бройката студенти. А реализацията им на трудовия пазар.

"Не могат да се финансират по един и същ начин. Когато финансираме по един и същ начин, ние имаме 37 държавни университета и във финансова криза ние никого не поддържаме, а поддържаме една социална уравновиловка, но тя не дава резултати", каза Игнатов.

НОИ вече е дало данни студентите от кои ВУЗ-ове са най-добре реализирани.
Share this post on:diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Comments

No Comment.

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите