BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
Николай Младенов: Ще се включим в конфликта с Либия според възможностите ни Vote_lcap25/5Николай Младенов: Ще се включим в конфликта с Либия според възможностите ни Voting_bar  (5/5)
19032011
Николай Младенов: Ще се включим в конфликта с Либия според възможностите ни 460x345

Не смятам, че България трябва да участва в операцията по осигуряване на въздушното пространство над Либия. Но ако в рамките на НАТО и в ЕС има дискусия за това кой с какво може да подкрепи прилагането на санкциите и хуманитарната операция, със сигурност нашата страна ще разгледа възможностите, с които да се включи в тези действия. Това заяви министърът на външните работи Николай Младенов.

Младенов заяви още, че в посолството ни в Триполи работи в изключително намален състави е в готовност за незабавно изтегляне. Решение дали това ще стане обаче ще се вземе в по-късен етап. "Докато има български граждани в Триполи и в други части на Либия, трябва да сме изключително внимателни и да имаме присъствие, което да ни позволява, ако има възможност, да осигуряваме тяхната евакуация от там”, посочи министърът.

Външният ни министър очаква резултатите от срещата в Париж за Либия и дискусиите, които предстоят в НАТО и ЕС през следващите дни, да приключат с ясна оценка какви стъпки трябва да бъдат предприети, за да се прекрати режимът на Муамар Кадафи. "Този режим вече няма лигитимност, той е непредсказуем, нерационален и с него преговори не могат да бъдат водени”, категоричен е Младенов.

Той допълни, че първият приоритет на всички остава спирането на огъня и прекратяването на сраженията, както и осъществяването на приетата резолюция от Съвета за сигурност на ООН. Според Младенов в следващите три дни има три опции, които трябва да бъдат разглеждани много категорично - зоната за спиране на полети, операция по прилагането на санкциите срещу режима на Кадафи и хуманитарната операция.

Министърът очаква през следващата седмица да се проведе и заседание на Съвета по сигурност към Министерски съвет, за да може след като приключат дискусиите в НАТО и в ЕС, да бъдат разгледани всички опции. Той допълни, че трябва да се има предвид, че ситуацията не само в Либия, но и в целия регион се усложнява.
Share this post on:diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Comments

No Comment.

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите