BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
Правителството и земеделците се споразумяха Vote_lcap25/5Правителството и земеделците се споразумяха Voting_bar  (5/5)
22032011
Правителството и земеделците се споразумяха 460x345

Правителството и Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) са се споразумели, стана ясно на пресконференция в Министерски съвет. След започналите преговори от вчера, днес страните подписаха допълнително споразумение към сключения на 8 юни 2010 г. меморандум.

Председателят на УС на НАЗ Радослав Христов представи споразумението. Според документа субсидиите ще бъдат платени до 30 април 2011 г. на всички бенефициенти без задължения към НАП по Схемата за единно плащане на площ (евросубсидии и национални доплащания).

Датата, до която не трябва да имат задължения, е 28 февруари 2011 г. За тези, които имат задължения, при тяхното погасяване, ще получат субсидиите в 15-дневен срок от представяне на удостоверение за липса на задължения пред разплащателната агенция. От 1 май ще се създаде работна група за разглеждане на жалби по изплащането на субсидиите за 2010 г.

"До 30 април даваме отсрочка на изпълнителната власт, но ако към тази дата не бъде изпълнен ангажиментът, министърът на земеделието ще носи пряката отговорност", обясни Христов. Министър-председателят Бойко Борисов обясни, че това означава, че Мирослав Найденов ще трябва да подаде оставка.

"Ние искаме на плодородната българска земеделска земя да се гледа жито и царевица, а не върху нея да наредим слънчеви батерии", каза още Борисов.

"Искаме да се извиним за забавените плащания. Всичко в света наложи да изчакаме с тях", каза премиерът, и добави: "Разпоредил съм се да се направи оценка на цялото ръководството на ДФЗ и по дирекциите включително, много внимателно да се разглеждат всички и ако са основателни, да се направят необходимите кадрови промени”.

"Няма да търпим заради чиновник на гише да се налага след това ние да сядаме тук и да обясняваме защо са забавени плащанията", категоричен бе премиерът.

"От Националната асоциация на зърнопроизводителите получихме сигнали, че някои коректни бенефициенти не са били подложени на проверки и въпреки това има забавяне на директните им плащания. Назначил съм проверка във фонд "Земеделие" и ако има потвърждение, ще има уволнения", заяви от своя страна министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

"За изплащането на директните плащания крайният срок е 30 юни, но ние ще го направим до 30 април", обясни министърът.

"Ние можехме да платим и по-рано, но ако бяхме го извършили без необходимите проверки, България рискуваше да бъде подложена на санкции от ЕК. Затова на тези 20 000 бенефициенти, които не са получили средствата си, са извършени допълнителни проверки", каза още Найденов.
Share this post on:diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Comments

No Comment.

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите