BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
Основно образование ще се завършва след 7 клас Vote_lcap25/5Основно образование ще се завършва след 7 клас Voting_bar  (5/5)
22032011
Основно образование ще се завършва след 7 клас 460x345

Основно образование ще се завършва след 7-ми, а не след 8-ми клас. Средното образование ще включва два етапа - от 8-ми до 10-ти клас, а вторият етап ще бъде от 11-ти до 12-ти клас. Това предвижда концепция в нов Закон за предучилищното и училищното образование

Сегашните училища до 8-ми клас ще имат възможност с решения на общините да се преобразуват в училища, обучаващи ученици до 10-ти клас, когато завършва първият етап на гимназиалната степен.

След приключването на първия гимназиален етап учениците, които няма да продължат веднага образованието си, след време ще могат да завършат средно образование в редовна, задочна или в дистанционна форма на обучение, каза министърът на образованието Сергей Игнатов. След десети клас ще има национално външно оценяване на учениците и те ще получават сертификат за първа гимназиална степен.

От просветното министерство ще предложат шофьорска книжка да се взема след получено удостоверение или сертификат за първа гимназиална степен - след завършен десети клас.

Концепцията предвижда, според етапа и степента на образование училищата да бъдат начални - от първи до четвърти клас, основни - от първи до седми клас, средни общообразователни училища - 0т първи до десети клас, гимназии - от осми до дванадесети клас, и средни училища - от първи до дванадесети клас.

Според своето съдържание, училищата ще се делят на общообразователни, профилирани, професионални, спортни, по изкуствата и по културата, ще има и духовни училища. Предвижда се да съществуват и специални училища, а сегашните педагогически интернати ще станат центрове за личностно развитие и творчество.

Нашият екип не е маниакален и тези, които очакват да обявим революция в училищното и предучилищното образование, ще останат разочаровани, коментира предвидените промени , каза министърът на образованието Сергей Игнатов.

Вероятно промените ще влязат в сила от учебната 2012/2013 г., след приемането им от Народното събрание.
Share this post on:diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Comments

No Comment.

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите