BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
Go down
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
Промените в правилата за 2011 година  Vote_lcap25/5Промените в правилата за 2011 година  Voting_bar  (5/5)

Промените в правилата за 2011 година  Empty Промените в правилата за 2011 година

on Сря 23 Мар 2011, 18:40
Промените в правилата за 2011 година  Img_20110323_0006

Остават няколко дни до началото на новия сезон във Формула 1 на 27 март на пистата "Албърт парк" в Австралия. Всички фенове тръпнат в очакване и нямат търпение шоуто да започне. Вижте промените в правилата за новия сезон:

Сбогом "F-duct" и двоен дифузьор

Два от най-гениалните и в същото време най-спорни елемента в последните години "F-duct" и двойният дифузьор този път ще бъдат премахнати от 2011 г. След като донесоха голяма преднина на редица отбори, хитрите нововъведения бяха забранени от федерацията. Всъщност, новото правило гласи, че всяка промяна в аеродинамиката на болида, в следствие от движението на пилота е абсолютно забранена.

Завръщането на гумите Пирели

След решението на Бриджстоун да се оттегли от шампионата в края на тази година, след 19 годишно отсъствие, италианският производител на гуми Пирели се завръща в спорта. В следващите три години, компанията ще е единствен доставчик на гуми за отборите от Формула 1. Вече мина един от тестовете на новите сликове и отборите получиха доста данни за тях. Изглежда смесите в тях са доста различни от тези на Бриджстоун и пилотите, които се адаптират най-бързо, ще имат най-голям шанс да изпъкнат сред своите съперници.

Промените в правилата за 2011 година  Es575757

Комплект гуми

Всеки пилот ще има по три комплекта сухи гуми за първите две тренировки, а след като са използвани, един комплект трябва да бъде върнат след всяка сесия. След това пилотът ще има на разположение общо 8 комплекта гуми за третата тренировка, квалификацията и състезанието. Преди сесията за място на старта трябва да се върне един комплект.

В случай, че някой от състезателите решат да не използват двата типа сухи гуми по време на надпреварата в неделя, те ще бъдат дисквалифицирани от състезанието.

Ако състезанието бъде прекъснато и не може да бъде рестартирано, ще бъдат добавени по 30 секунди във времето на всеки един пилот, който не е сменил гумите си. Всеки пилот, който реши да завърши състезанието само с единия тип гуми, ще бъде дисквалифициран.

107%

Навлиза и правилото за 107%, което има за цел да отсее болиди, които са прекалено бавни в квалификацията от състезанието. То ще важи в първата фаза на квалификацията. Ако пилот постави време със 107% по-бавно от постижението на първия, отпада от състезанието. Съдиите на ФИА могат да разрешат старт на този пилот, ако има извънредни обстоятелства или той е направил добра обиколка в тренировките и тимът е показал, че колата е достатъчно бърза. Това ще се преценява от съдиите на ФИА.

Регулируеми задни крила

Новите правила ще дадат право на пилотите да настройват ъгъла на атака на задните си крила. За сметка на това обаче, подвижното предно крило ще отпадне от списъка с екстри на стандартния болид. Състезателят ще има право да настройва крилото само в определени точки на пистата и само когато иска да изпревари движещ се пред него пилот. Системата ще се контролира по електронен път. Тя ще може да се ползва само ако пилотът е на по-малко от 1 секунда зад друг състезател на определни точки на пистата. Когато състезателят спира, тя няма ще спира да работи.

Промените в правилата за 2011 година  Poiler

С натискането на спирачката системата се деактивира и блокира до следващата подобна точка. Въпреки това, тя ще е достъпна за пилотите по всяко време в тренировките и квалификациите.

Системата за задните крила ще може да се активира само след като състезателят е направил 2 обиколки в състезанието.

ФИА се надява, че заедно със системата КЕРС, ще трябва да се повиши броят на изпреварванията в едно състезание.

КЕРС се завръща

Системата за възстановяване на кинетичната енергия при спиране (КЕРС) отново е тук. Мразена от едни и обичана от други, тя отново намери своя път към Формула 1, след като през този сезон отборите се разбраха да не я използват. Какво представляваше тя? Системата складира акумулираната кинетична енергия при спиране в батерии, които при пълно зареждане, могат да дадат увеличение на мощността на двигателя за кратък период от време. Тя няма да се променя от познатите варианти от 2009 година. Пред инженерите обаче има друго предизвикателство - мястото. Системата е доста обемиста, а през 2009 година резервоарите бяха по-малки. Нищо чудно да видим доста по-изпъкнали на места болиди на старта догодина.

Тегло

За радост на по-едрите пилоти, минималното тегло на болида е увеличено с 20 кг и сега е 640 кг. Това означава, че те няма да пострадат при разпределението на теглото заради системата КЕРС както се случи през 2009 година.

Скоростни кутии

Те вече ще трябва да могат да издържат по 5 състезания, а не по 4. Всеки пилот има право да направи една извънредна смяна без да бъде наказван, освен в последния старт на сезона. Иначе следва наказание за всяка извънредна смяна.

Вечерен час (забрана за нощен труд)

Друга интересна поправка в правилата е налагането на ограничение на отборите да работят през нощта. Според новия текст на ФИА, по време на състезателния уикенд, механиците няма да могат да работят над болидите от полунощ до 06,00 часа сутринта, ако тренировката започва в 10,00 часа и от 01,00 часа през нощта до 07,00 сутринта ако тя стартира в 11,00 часа. Това се прави с цел да се ограничи денонощният труд на механиците, които в началото на сезона често будуваха в гаражите.

Поведние на пилотите и маневри на пистата

Нови правила в начина по който пилотите управляват своите болиди на пистата. От 2011 година, състезателите ще трябва да карат по-внимателно и по-чисто, за да не си навличат гнева на стюардите. Особено засегнати от новото правило, гласувано миналата седмица от Световния съвет на ФИА, ще бъдат пилотите, които обичат да изпреварват или да се защитават агресивно. Освен това са засегнати и хитрините, които пилотите практикуват като минаване извън трасето за изпреварване.

"Промяна на траекторията повече от един път, различни типове блокиране и други опасни маневри не са разрешени. Пилотите трябва да са на траекторията на пистата по всяко време. За уточнение, белите линии са част от пистата, но бордюрите не са. Ще се разглежда поведението на пилота, само ако нито една част от колата не е на пистата", казват от ФИА.

От ФИА са взели предвид и проблемите на повечето пилоти със състезателите на новите отбори. През годината, много представители на утвърдените екипи се оплакаха от препречване на по-бавните болиди на Върджин, Лотус и Испания рейсинг. За да се избегне това, федерацията е заложила в правилата по-сурови санкции за изоставащите пилоти, които пречат на по-бързите от тях да ги задминат с обиколка или повече, не спазват сините флагове и др.

Промените в правилата за 2011 година  689ae9fb56d290

Забрана за изпреварване в питлейна и изхода на бокса

Болиди, които са влезли в бокса по време на период за сигурност или при начало на нова тренировка, трябва да спрат в края на питлейна и да сформират колона.

Кола за сигурност 2011:

ФИА отново промени правилата за колата за сигурност във Формула 1, когато тя се появи на пистата, заради инцидент. До сега болидите бяха принудени да се движат с определена скорост, дори ако не са част от колоната с останалите коли и се движат в друга част на трасето, а не зад колата за сигурност. От 2011 година, ограничението ще важи за цели 2 обиколки.

"Ограничението на скоростта на колата за сигурност (което е около 40 процента по-ниско от нормалната скорост за една обиколка) ще е задължително за 2 обиколки, вместо за една. Това се прави с цел, за да е сигурно, че всички коли ще се съберат в колона зад колата за сигурност с безопасно време. Изходът на бокса вече ще свети зелено, освен ако състезанието не е прекратено. Никой няма да може да влиза в бокса за 2 обиколки, освен ако има нужда от смяна на гуми", обясниха от ФИА.

С вече зеления светофар на изхода на бокса, ФИА ще иска да прекрати практиката на струпване на коли в края на питлейна. До сега, ако колата за сигурност е в последния сектор на старт-финалната права, светофарът светеше червено и пилотите трябваше да изчакват преминаването на цялата колона.

Промените в правилата за 2011 година  R1025657893
Върнете се в началото
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите