BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
Няма опасност от радиация у нас Vote_lcap25/5Няма опасност от радиация у нас Voting_bar  (5/5)
27032011
Днес над страната се очакваше да преминат въздушни маси, съдържащи минимално количество радиоактивни молекули от Япония.

Вече има индикации за наличието на радиоактивни молекули, но те са в толкова минимално количество, че не могат да променят радиационния гама-фон у нас. Данните са получени от измервателната станция на БАН и АЯР на връх Мусала.

Уловените радиоактивни молекули там са 30 000 пъти под нормата. И то допустимата норма за най-рисковата група - за деца до тригодишна възраст.

„Съдържанието на Йод 131 във въздуха е в диапазона на 90 до 120 микробекерела на кубичен метър. Това са изключително ниски стойности, които представляват основно научен интерес. За сравнение, допустимата стойност за отделни лица от населението е 7,3 бекерела. Тоест имаме десетки хиляди пъти по-малко от пределно допустимата стойност.

Максималните стойности, които са измерени в България след Черобил в периода 1-3 май тогава бяха от порядъка около 3-4 бекерела на кубичен метър - тоест било е около пределната стойност или между десет и сто хиляди пъти по-високи стойности е имало тогава, спрямо това което е измерено днес”. Това обясни Сергей Цочев – председател на Агенцията за ядрено регулиране.

д-р Жана Джунова от националния център по радиобиология и радиационна защита. Д-р Джунова, имаме индикации за наличието на такива частици - въпросът, от който всички се интересуват - има ли опасност за нашето здраве?

Стойността на радиоактивен йод в София от вчера е 30 000 пъти по-ниска от нормата, което показва, че няма никаква опасност за здравето на хората и не е необходимо да се предприемат никакви предпазни мерки – включително бременни и малки деца. Това обясни д-р Жана Джунова от Националния център по радиобиология и радиационна защита.
Share this post on:diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Comments

No Comment.

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите