BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
Go down
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
Как Хамилтън караше със счупен под на колата  Vote_lcap25/5Как Хамилтън караше със счупен под на колата  Voting_bar  (5/5)

Как Хамилтън караше със счупен под на колата  Empty Как Хамилтън караше със счупен под на колата

on Нед 27 Мар 2011, 22:27
Как Хамилтън караше със счупен под на колата  Img_20110327_0012

По средата на Гран при на Австралия днес, зрителите видяха на забавен кадър по телевизията повреда в пода на болида на Макларън, пилотиран от Люис Хамилтън. Бриатнецът финишира втори тази сутрин на пистата "Албърт парк", като само той единствен можеше да притисне Фетел в битката за победата. След повредата в пода на болида, Хамилтън нямаше как да поддържа супер темпото на германеца.

Ето защо това му попречи:

Модерните подове на болидите от Формула 1 са направени да стоят максимално близо до пистата, но в същото време по изискване на ФИА трябва задължително да има разстояние от асфалта. Причината за това е забраната за използване на аеродинамика създаваща т.нар. "ground effectс". Подът на всеки модерен болид е абсолютно плосък между осите, като през средата преминава дървена планка (дъска) дебела точно 10 мм (1 см). Тя трябва да предотврати снижаването на болида, а ако има такова, дървото ще се изтърка и при задължителното измерване на ФИА след състезанието, веднага ще си проличи. Болиди, чиито дървени планки са загубили повече от 1 мм от дебелината си (по-малки от 9 мм) се дисквалифицират. (снимката най-долу е от катастрофата на Ралф Шумахер в Австралия преди няколко години и на нея ясно се вижда дървената планка отдолу)

Смята се, че днес при на Хамилтън, прикрепващите планки от титан, които държат дъската на пода в краищата се бяха повредили. Това разруши потока от въздух около колата и попречи на нейната скорост и добро прилепяне към пистата. Притискането на болида и аеродинамиката бяха нарушени.

През 70-те години на Формула 1 при т.нар."ground effect", въздухът под автомобила бил накаран да създава нечувани до този момент сили на натиск и ниво на прилепяне. Дизайнът и аеродинамиката на автомобила тогава карали въздухът да се ускорява и да създава зони с ниско налягане под колата. Така болидът буквално се залепял за асфалта на пистата. Това води до много висока скорост на колите. След време ФИА забранява този ефект.
Върнете се в началото
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите