BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
Ще поскъпне ли агнешкото за Великден? Vote_lcap25/5Ще поскъпне ли агнешкото за Великден? Voting_bar  (5/5)
04042011
Според министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов цените на храните трябва да се стабилизират и да тръгнат надолу. Според министъра, въпреки нарастващата инфлация и поскъпването на горивата, има обективни причини, които могат да облекчат бюджета на българина за продуктите от първа необходимост.

Предпразнично министър Найденов предупреди търговците да не спекулират с цените и да не се изкушават от максимата "ден година храни". В същото време препоръча на българите да се кооперират, когато си купуват агне за празниците, например.

Седмици преди Великден на пазара няма дефицит на българско агнешко месо, което означава, че едва ли може да се очаква драстично поскъпване за празника. Към момента цените все още са поносими - между 11 и 12 лв. за килограм.

20 дни преди Великден търговците в Хасково са принудени да свалят цените на агнешкото, защото витрините са пълни с месо, но никой не купува. Миналата година по същото време в един от магазините в града са продавали до 10 агнета на ден, а сега не могат да изтъргуват дори и едно.

В момента изкупната цена на живо тегло агнешко варира между 5 и 6 лева за килограм. От фермата до магазина обаче месото се оскъпява двойно. Въпреки това очакванията на някои търговци са по Великден цената рязко да скочи до 20 лева за килограм.

Земеделският министър Мирослав Найденов предупреди търговците да не спекулират с цените. Според него шапът не може да е оправдание поскъпването на агнешкото.

Заради пламналите огнища на шап в Бургаско трети месец хиляди животни стоят блокирани в кошарите. Това принуждава стопаните да продават месото на безценица. Утре животновъдите в региона излизат на поредния си протест, на който ще настояват да се отвори пазара временно, поне за празниците.

"Износът на агнешко месо все още не е започнал. Миналата година по това време имахме изнесени 150 тона, а тази количеството е под един тон. Агнешкото месо вероятно ще се задържи в настоящите си ценови параметри, освен ако някои търговци не вдигнат спекулативно цената. Традиционно България изнася агнешко за Хърватска, Македония, Косово, Гърция и по-малко за Италия", заяви за bTV д-р Венцислава Тасева от Българската агенция по безопасност на храните.
Share this post on:diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Comments

No Comment.

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите