BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
Синдикатите поискаха по-високи заплати в частния сектор Vote_lcap25/5Синдикатите поискаха по-високи заплати в частния сектор Voting_bar  (5/5)
04042011
Увеличение на заплатите в частния сектор с около 11 процента от юли - за това настояват синдикатите, като се аргументират с данни на социалното министерство. Според работодателите скок трябва да има само в секторите, в които има висока производителност на труда.

На базата на инфалцията, производителността на труда, конкурентоспособността и данъчната тежест за бизнеса синидкатите изчисляват, че заплатите в частния сектор трябва да скочат с 11,07% през тази година. Това е така нареченият препоръчителен индекс, който последно е съществувал у нас през 2008 година. Тогава е бил около 14%.

Индексът е препоръчителен, което означава, че работодателите могат и да не увеличат заплатите, или поне не с размера на иднекса.

Според Българската стопанска камара скок от 11 процента може да има в много малко браншове, например в металургията и фармацията, с изключение на аптеките. От стопанската камара заявяват, че необмисленото повсеместно увеличение на заплатите крие рискове за по-голяма безработица. Освен това и без такъв индекс миналата година размерът на средната заплата е скочил реално с около 8 процента.

Освен по-високи заплати, тепърва ще бъде обсъждан и ръст на минималната и на социалната пенсии, както и на детските надбавки и помощите за деца с увереждания. За всичко това ще са необходми около 95 милиона лева за второто полугодие на годината. Преговорите между социалните партньори започват следващата седмица.
Share this post on:diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Comments

No Comment.

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите