BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
Антични ценности, хванати от ГДБОП, влизат в Националния исторически музей Vote_lcap25/5Антични ценности, хванати от ГДБОП, влизат в Националния исторически музей Voting_bar  (5/5)
08042011
Антични ценности, хванати от ГДБОП, влизат в Националния исторически музей 460x345

Културни ценности с изключителна художествена и научна стойност ще бъдат пренесени в Националния исторически музей за съхранение и експертиза. Те са иззети при акции на ГД БОП. Ценностите произхождат вероятно от Рациария, днешното село Арчар, Видинско, римски град по долнодунавската граница на Римската империя.

Селището е изходна база на император Траян по време на Дакийските войни. След победата му над даките то получава статут на колония - Улпия Траяна Рациария. Оттогава Рациария се превръща в един от големите градски центрове на провинция Горна Мизия, с обширна градска територия. През вековната си история градът преживява периоди на икономически и културен разцвет, на разрушения и нови подеми.

Една от ценностите е мраморният саркофаг с богата релефна украса от гирлянди, растителни орнаменти, бюстове, маски и фигури на гениите на смъртта. От надписа се разбира, че той е посветен на Севера Ингенуа Филаделфина, дъщеря на Луций, която вероятно е от рода на преселници от Сирия.

Саркофагът е свидетелство за активните търговски и етнически връзки между източните провинции и Рациария, както и за високото равнище на скулптурните ателиета на територията на града. В България досега не са откривани саркофази с бюстове на погребаните в тях.

Възможно е една от мраморните плочи с гирлянди, букраний и овнешка глава също да е част от разрушен саркофаг. Има и надгробни плочи с портретни изображения, дорийски и йонийски колони, бази и капители. Много ценна е и олтарната масичка с релефно изображение на орел от едната страна, олтар с релефна украса и други.

За първи път в български музей постъпва и каменна плоча с изображение на митологичната сцена със свещената вълчица, кърмеща Ромул и Рем - потомците на троянския герой Еней, основателите на Рим.
Share this post on:diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Comments

No Comment.

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите