BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
Хилари Клинтън: Опитът на България е модел за страни в преход Vote_lcap25/5Хилари Клинтън: Опитът на България е модел за страни в преход Voting_bar  (5/5)
05022012
Хилари Клинтън: Опитът на България е модел за страни в преход 84e079a4711ac069

За България екологията е по-важна от финансовите ползи. Позицията беше изразена от премиера Борисов пред американския дипломат номер едно. Посещението на Хилъри Клинтън, очаквано беше доминирано от шистовия газ и ситуацията в Сирия.

Два бяха акцентите от срещите на Хилъри Клинтън, обявени на брифинг в сградата на Министерския съвет. Във вътрешно политически план беше обявено, че няма да се правят изследвания за шистов газ, докато не се докаже тяхната безопасност за българската природа, а във външнополитически план беше потвърдена категоричната позиция на Съединените щати по разрастващото се насилие в Сирия.

Клинтън каза, че снощният вот в ООН е бил пародия

С леко закъснение и внимателни стъпки по заледената стълба започна посещението на американския дипломат номер едно. Държавният секретар Хилъри Клинтън бе посрещната от смразяваща виелица, но показа разтопяваща близост с българския външен министър Николай Младенов.

Отпадане на визите за Америка и споразумение за социална сигурност, поиска от Хилъри Клинтън президентът Росен Плевнелиев. Той се похвалил, че 2 милиона и 200 хиляди българи вече са във Фейсбук и обявил, че електронното правителство ще бъде фокуса на президентската институция. Клинтън пък ни похвали за съвместните операции срещу наркотрафика и измамите в интернет

"България премина от комунизъм в демокрация през последните 20 години като ни даде много полезен урок. Трябва само да се погледне статистиката - едно от най-ниските нива на безработица, най-ниското данъчно облагане и ръст на чуждите инвестиции", каза държавният секретар.

Още в първите минути от съвместното си изявление с българския премиер американският дипломат номер едно разкри причината за визитата си у нас - енергийната сигурност. В изявлението си Клинтън не спомена директно темата за шистовия газ, но увери, че запазването на природата е приоритет.

„Ние сме партньори в постигането на енергийна независимост и сигурност и в запазването на красивата българска природа. Когато демонстрираме безопасността на технологиите, ще постигнем и двете цели едновременно. Ние ще застанем зад желанието на българите да си доставят енергия на достъпни цени”, обяви Хилари Клинтън.

"Природата и екологията са на първо място за България”

Едва след това са финансово-икономическите ползи. Всички специалисти и нови технологии ще бъде представени на българския народ да ги чуе. Дотогава мораториумът е в сила, за да гарантираме, че природата ще остане чиста", заяви премиерът Борисов.

За АЕЦ „Белене” премиерът каза, че е споделил с г-жа Клинтън, че за да бъде построена централата, трябва да е сигурен, че тя няма да затвори след 10 години, когато ще има по-нови реактори, както се е случило със закритите блокове на АЕЦ „Козлодуй”.

„Нашият проблем е, че сме похарчили над милиард и 390 милиона по тези проекти,” заяви премиерът, визирайки АЕЦ „Белене”. Търсим варианти, надявам се скоро да бъдат намерени, каза Борисов.

Извън темите, засягащи България, посещението на Клинтън влезе в световните медии с категоричната й позиция по темата Сирия. Държавният секретар изрази разочарование, че Русия и Китай са блокирали резолюцията на ООН и обяви, че Съединените щати ще търсят други начини за решаване на кризата.

„Изправени пред един безсилен съвет за сигурност ще трябва да удвоим усилията си пред съюзниците и партньорите ни, които подкрепят правото на сирийския народ за по- добро бъдеще”, каза Клинтън.

„За мен е огромна чест да бъда отново в тази прекрасна страна и да демонстрирам нашето силно партньорство,” заяви още държавният секретар Хилари Клинтън на съвместната пресконференция с премиера. По думите й срещата с Бойко Борисов е подчертала задълбочеността и обхвата на партньорството между САЩ и България. Клинтън похвали ефективното лидерство на кабинета в усилията по важни проблеми, които засягат региона и света, като цяло.

Първият дипломат на САЩ заяви, че сътрудничеството между страните ни помага за неразпространението на радиоактивни материали и ограничаване на наркотрафика.

„Сътрудничеството ни доведе до ареста на хакери”, отбеляза още Клинтън

Опитът на България – ниското данъчно облагане, увеличаването на чуждестранните инвестиции – това е един „прекрасен модел” за страни, които се опитват да извършат прехода към демократично управление, подчерта държавният секретар.

„България се присъедини към инициативата Партньорство за открито управление – очакваме да работим с вашата страна в подкрепа на електронното правителство,” посочи Клинтън.

„Искам да подчертая ангажимента на САЩ към българската сигурност. Отнасяме се много сериозно към нашите задължения за обща защита,” заяви американският държавен секретар.

„По отношение на сътрудничеството в сигурността бихме искали да се фокусираме върху това как САЩ, България и НАТО да направят така, че Европа да има най-добрата система за противоракетна отбрана,” увери Клинтън, като подчерта, че България е важен партньор за САЩ в Алианса.

По време на пресконференцията Хилари Клинтън коментира отново ситуацията в Сирия и блокираната от Русия и Китай резолюция на Съвета за сигурност. „Опасявахме се, че неприемането на резолюция би увеличило шансовете за гражданска война,” каза тя, като увери че САЩ ще работят за засилване на санкциите срещу Дамаск.

На първата си среща в президентството държавния секретар поиска съвместните военни бази да се използват по-ефективно, защото според новата американска стратегия за отбрана две военни бази с няколко хиляди американци в Германия ще бъдат закрити.

Хилари Клинтън ни похвали за ангажимента ни в Афганистан и Косово

Още следващата седмица у нас ще бъде изпратен специалния си пратеник по енергийните въпроси за Евразия, както знаете САЩ много държат на развитието на газовия проект НАБУКО, и енергийната ни независимост от Русия - американска компания има интерес в строежа на 7-ми реактор в АЕЦ "Козлодуй", който се разглежда като конкурент на АЕЦ "Белене".

Последната среща на Клинтън на родна земя беше с ромски неправителствени организации, които бяха поканени в Американското посолство. Пред тях тя подчерта, че в Европа една от незавършените задачи е пълната интеграция на ромите.

Посещението в България става все по-интересно за световната преса

Тя бе в София, часове след като Русия и Китай наложиха вето в Съвета за сигурност и блокираха резолюция, осъждаща действията на режима на Башар Асад. Това предизвика буря в света на дипломацията. Тази тема доминираше мюнхенския форум по сигурността, в който държавният секретар на САЩ участва.

"Трябва да действаме сега. И със задоволство мога да кажа, че и по този, и по много други въпроси в този така бързо променящ се свят, Америка и Европа седят рамо до рамо пред предизвикателствата и възможностите на 21 век," каза американският държавен секретар.

Снощното вето накара Клинтън да заяви, че с Русия не може да се преговаря конструктивно.

"Много е трудно да си представим, че след най-кървавия ден в Сирия, те са тези, които ще възпрепятстват международната общност да заклейми това насилие. Бих искала да ги попитам: От какво още се нуждаем, за да действаме решително в Съвета за сигурност?”

Хилари Клинтън бе у нас по покана на външния министър Николай Младенов

В двустранните разговори в Министерския съвет, от българска страна участваха също вицепремиерите Симеон Дянков и Цветан Цветанов, министрите Николай Младенов, Аню Ангелов и Трайчо Трайков, както и посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова.
Share this post on:diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Comments

No Comment.

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите