BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
Падат визите за Македония, Сърбия и Черна Гора Vote_lcap25/5Падат визите за Македония, Сърбия и Черна Гора Voting_bar  (5/5)
14112009
Отпадането на визите за Македония, Сърбия и Черна Гора е шанс за българските търговци и туроператори, който не бива да се изпуска в условията на световна икономическа криза. Това е препоръката на Българската търговско-промишлена палата. Очаква се визите за кратки пътувания на гражданите на трите страни да отпаднат от 19 декември.

До сега входните визи за сърби и македонци бяха безплатни, но важаха само за страната и не даваха право на пътуване в другите страни от Евросъюза. Въпреки това тази година бе отбелязан значителен ръст на издаваните визи за България спрямо миналата - в Сърбия 40%, а в Македония - почти 30%.

След като липсата на формалности по границата направи румънците най-добрите клиенти на търговците в североизточна България, сега се очаква туристите от Сърбия и Македония да спасят зимния туристически сезон у нас.

"Това трябва да бъде не само грижа на българските туроператори, а да има съдействие на институциите в България. Всички страни, защото това не е помощ директна или финансиране, но се отделят пари за перспективни пазари за клиенти за туризма. Нека да отделят малко повече средства за реклама и да я насочват в тези пазари", призова Цветан Симеонов, председател на БТТП.

Срещу отдръпването на туристите от Западните Балкани към Черноморските и планинските ни курорти заради присъединяването към Европейския съюз, България откри консулство в Битоля, а консулствата в Ниш, Белград и Скопие бяха преоборудвани и с подсилен персонал. Сега вероятни са стъпки в обратна посока.

"До края на годината ще разполагаме с повече яснота къде колко мисии трябва да закрием, да преструктурираме, да видим как ще са най-ефективни, икономични и ефикасни", каза външният министър Румяна Желева.

Визовите изисквания остават за гражданите на Босна и Херцеговина и Албания.
Share this post on:diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите