BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
Още издирват момчето, изчезнало в Стара планина Vote_lcap25/5Още издирват момчето, изчезнало в Стара планина Voting_bar  (5/5)
14112009
Доброволци продължиха и днес издирването на 24-годишното момче, което се изгуби в района на връх "Ботев" в Стара планина. Според планинските спасители, младежът е познавал района, но е надценил своите възможности и затова се е изгубил.

Планинската спасителна служба оказва помощ на над 2000 души всяка година. Най-честите причини за това някой да попадне в беда в планината, според спасителя Методи Тодоров, е лошата преценка за собствените възможности и условията в планината.

"Определено вече във високата планина обстановката е зимна и съответно всички начинания, които някой човек е решил да предприема, трябва да се съобразят с тази обстановка. Най-съществена е предварителната подготовка", каза спасителят.

Според него, едно от най-опасните условия в планината е мъглата и при прогнози за мъгливо време не бива да се тръгва на планина.

"Колкото и човек да познава терена и релефа, той се губи. От личен опит мога да го кажа, че без компас, без Джи Пи Ес, е изгубен в мъгла", предупреди Методи Тодоров.

Топлото време накара десетки хора да излязат в планината и в почивните дни. Тези от тях, които имат повече опит, съветват винаги да носите в раницата си храна, вода и шоколад за енергия. Ако сте решили да отидете на планина, не забравяйте топлото яке, дебелите чорапи и здравите обувки. Но най-важното - не забравяйте разума си вкъщи, защото планината е опасна, когато я подценим.
Share this post on:diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите