BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
Посевите са застрашени от топлото и сухо време Vote_lcap25/5Посевите са застрашени от топлото и сухо време Voting_bar  (5/5)
09122009
Топлото и сухо време напоследък създаде сериозна опасност за посевите. По данни на агрометеоролози от БАН в една трета от територията на България водните запаси в почвата са под нормата.

При норма от 75% влага в почвата, на картата се вижда, че в Никопол, Търговище, Казанлък, Кърджали и Ивайловград почвите са много по-сухи от допустимото.

"Ако ние продължим да имаме такова топло време, трябва да пристъпим към напояване, в противен случай тези посеви ще започнат да изпитват недостиг на влага и да се наблюдават известни повреди при тях или отмиране", заяви агрометеорологът ст.н.с. д.р Валентин Казанджиев.

Единственото хубаво на топлата есен досега е, че даде възможност на посевите бързо да пораснат, дори и там, където бяха засети със закъснение.

Една от нивите с ечемик е засята преди месец и половина, но вече има зелен килим. Когато обаче човек се взре в почвата, забелязва нещо обезпокоително - колко суха всъщност е тя.

Почвата се изсушава веднъж от топлото време и липсата на валежи, и втори път от самите житни култури, които развивайки се, теглят от запасите от влага.

"В една трета от територията на страната, заета със селскостопански култури, в момента сме свидетели на ниво на водните запаси под необходимия минимум".

За да се навакса недостигът на влага в почвата, оттук нататък трябва да валят по шейсет милиметра дъжд на месец. Прогнозите на метеоролозите са, че през декември, януари и февруари ще падне между двайсет и четиридесет милиметра дъжд.
Share this post on:diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Comments

No Comment.

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите