BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
Дават на онкоболниците над 60 милиона лева за нова апаратура Vote_lcap25/5Дават на онкоболниците над 60 милиона лева за нова апаратура Voting_bar  (5/5)
29032011
Надежда за хилядите онкоболни и техните близки. Скоро чакането с месеци за животоспасяващи и животоподдържащи терапии ще остане в миналото. 66 милиона лева отиват за купуване на необходимата апаратура в шест специализирани клиники.

Парите са част от доста по-голяма сума европейски средства, предвидени за ремонти и диагностична техника в българските болници.

Болниците, между които ще се разпределят тези 66 милиона лева са в София, Плевен, Монтана, Пловдив, Велико Търново и Русе. С тези пари ще бъде закупено медицинско оборудване - компютърни томографи, линеен ускорител, ще бъде открит център за образна диагностика в Пловдив, във Велико Търново ще се изграден диагностичен център на стойност 7 милиона лева. Най-голяма е инвестицията в София - 29 милиона лева. В онкоболницата ще бъде направена клиника за лъчетерапия.

В България 16 хиляди души се нуждаят от лъчетерапия

20 процента от тях идват в онкоболницата в София. Там работи един от четирите линейни ускорителя у нас. На ден минават средно по 80-90 души.

"Ускорителят се разваля 2-3 пъти годишно, защото той има някакъв капацитет от 75 болни, ние винаги го преминаваме - просто машината не е пригодена за такова използване, за двойна езда", каза доц. Веселина Първанова, началник на Клиниката по лъчелечение.

Онколозите признават, че постоянно се случва болните, които се нуждаят от лъчетерапия, да чакат и лечението им да се бави с 2-3 месеца.

По думите на доц. Веселина Първанова, голяма част от пациентите се отказват, защото не могат да проведат лечението на време. „Минават няколко месеца, не са започнали - смятат, че са се излекували или опитват други методи на лечение...", каза д-р Първанова.

Според лекарите само в софийската онкология има нужда най-малко от шест линейни ускорителя, за да може всички болни да бъдат лекувани адекватно. От 66-те милиона лева, които здравното министерство получи, 29 ще отидат за изграждане на клиника за лъчелечение в софийската онкология.

„Той включва два линейни ускорителя, един магнитно-ядрен резонанс и четири бункера за линейните ускорители, които на първия етап ще бъдат два”, каза доц. Здравка Валерианова, директор на СБАЛ по онкология.

„24 месеца, считано от днешна дата, е срокът, в който договорът трябва да бъде реализиран - да бъдат направени поръчки, да бъде доставена техника, да бъдат монтирани съоръженията и приключване на плащанията по проекта - най-късно до 24 месеца”, предупреди Лиляна Павлова, зам.-министър на регионалното развитие. Ако до този срок проектите не бъдат реализирани, парите трябва да бъдат върнати.

Как ще се гарантира изпълнението на проектите?

Пълна прозрачност на процедурите, натискане на администрацията, съблюдаване на сроковете и избягване на всякакъв лобизъм – това е рецептата, която трябва да ни помогне, каза в ефира на bTV здравният министър Стефан Константинов. По думите му сроковете са напълно реални, за да бъдат проведени обществени поръчки.

Стефан Константинов поиска хосписите да работят със здравната каса, за да могат да поемат грижите за хора в последен стадий рак. Това, по думите му се налага, защото по сегашната клинична пътека за палиативни грижи на болниците се плаща твърде малко на ден.

„Болницата има сериозни разходи, там има техника и специалисти…, а всъщност терминално болните нямат нужда от това, а от грижи, обезболяване и това го предлагат хосписите на тази цена. И пациентите, отивайки в болниците, биват връщани, защото не е изгодно за самите лечебни заведение. Мисля, че трябва да помогнем на тези хора”, каза Константинов

Всички тези техники са нищо, ако нямаме хуманно отношение към пациента

Точно за това предложих промяна в самия алгоритъм на клиничната пътека, каза здравният министър. От общата сума от 148 милиона лева - 66 вече са разпределени. Останалите пари по тази програма, каза Константинов, отиват за още седем държавни болници и домове за медико-социални грижи за деца. Отделно още 148 милиона лева на следващ етап ще отидат за общински болници.
Share this post on:diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Comments

No Comment.

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите