BGtop
Sky-BG Форум
Завладяваме вашият свят!

Добре дошли в Sky-BG Форум!

Share
uilan
uilan
Собственик
Собственик
Брой мнения : 1420
Години : 27

Предупреждения
Точки:
Сагата със стопанисването на Ботаническата градина Vote_lcap25/5Сагата със стопанисването на Ботаническата градина Voting_bar  (5/5)
01042011
Сагата с Ботаническата градина в Балчик е на път да затвори Софийския университет. Причината е решение на ВАС, което потвърждава решение и на МС и прехвърля управлението й в ръцете на държавата. Преди това пък ВКС даде стопанисването на природния парк на висшето учебно заведение.

Защо няколко институции се занимават с един и същ казус и взаимно се изключват?

„Нека държавата да каже какво правим”, призова д-р Красимир Косев – директор на университетските ботанически градини към СУ. По думите му много лесно се взимат решения в МС, когато става въпрос за обект, който се споменава единствено с идентификационен номер.

Според него Министерският съвет в взел това решение „видно в забързан ход”, с което се е елиминирало решението на ВКС. „Защото държавата е принципал и може да прави каквото си иска с този имот. Като може, защо взима подобно решение? Ботаническата градина е създадена от Софийския университет.

От Министерството на културата пък заявиха, че това е ненужен спор. Заместник-министърът на културата Тодор Чобанов обясни, че имотът е публична държавна собственост и като такъв е собственост на българската държава.

„Проблемът е, че през тези години остава неяснота на режима на управление, която се избегна частично с това споразумение, което се сключва с двете институции, връщайки се към основния спор кой стопанисва двореца Балчик и за какви цели. Ние смятаме, че трябва да има диалог със СУ и да се намери най-добрият вариант”, отбеляза той.

Тодор Чобанов акцентира на момента, че държавата няма намерения да използва обекта за строителна дейност.

„Единственият нов момент в спора е Законът за културното наследство от 2009 година. Там има текст, който гласи, че културните ценности държавна собственост се управляват от министъра на културата”, допълни заместник-министърът.

Думите му обаче бяха посрещнати с въпрос от страна на д-р Красимир Косев: „Същото се отнася и за сградата на Ректората. Трябва ли да я дадем утре на Министерство на културата?”

Директорът на „Двореца” в Балчик Тошко Гяуров пък обясни, че когато се говори за парк-паметник на културата с национално значение, целта е да се управлява съгласно принципите на Закона за културното наследство.

Според Огнян Стоичков – председател на Комисията за образованието, младежта, науката и спорта, държавата трябва да даде пълна яснота и концепция за стопанисването на Ботаническата градина. „Не знам какво се крие зад този сблъсък, затова предложих едно изслушване на министъра на културата, министъра на образованието и представител на СУ”, обяви той.
Share this post on:diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Comments

No Comment.

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите